Quantcast
Channel: DIALIZA RENALA
Viewing all 105 articles
Browse latest View live

Boomerang-ul desenelor animate

$
0
0

Mai zilele trecute , fiind zi de iarnă şi frig afară de parcă nu puteai respira, am vizitat vecinul, care de altfel îmi este şi văr bun. Şi am început să scotocim prin amintirile de înainte de '89. Când erau timpurile....cum erau, cu alimente puţine, stricteţe multă, doar cu un televizor cu lămpi, din ăla care îi mai dădeai un pumn când făcea purici, care căutai programul rotind de un buton......şi până la urmă nu găseai decât acelaşi program cu ştirile despre partid. 

Îmi amintesc şi acum cu nostalgie când,în fiecare seară la ora 7 seara, ne adunam cu mic cu mare, vecini şi străvecini, veri şi verişoare, fraţi şi surioare, să vedem desene animate. Ţin minte că era un desen numit Mihaela, un serial mult plăcut de noi cei mici. A mai urmat pe urmă Familia Flinston, de la care nu pierdeam nici un episod. Orice am fi făcut la acel moment, ne adunam cu toţii în faţa televizorului, şi nu auzeai parcă nici respiraţia niciunuia, până la sfârşitul episodului. Vremuri de mult trecute, dar care stârnesc zâmbete la povestirea lor.

Acum să nu credeţi că am crescut şi nu se întâmplă la fel. Doar  a mai rămas o bucăţică de suflet de copil şi......desenele animate .
 

Numai că acum la cunoscutul post Boomerang tvputem vedea ce ne place. Şi nu sunt puţine serialele de care toată familia este atrasă. Şi chiar  în zilele  de astăzi, ne reunim vecini, prieteni şi......copii, neezitând nici măcar o clipă de a "savura " un desen animat, căci astfel simţim acel fior copilăresc, dar unde mai pui că ne oferă bucurie şi relaxare fizică. Poate că nu o să credeţi, dar încercaţi această "terapie" sufletească, şi îi veţi simţi efectele.
Chiar şi acum, după aproape 30 de ani de când ne-am îndepărtat de copilărie, mai rânjim când vedem o acţiune în desenul animat Tom şi Jerry. Da....pentru că această animaţie a fost, şi încă mai este, preferatul familiei noastre. Nu ezităm nici măcar o clipă, să ne strângem cu toţii în faţa micului ecran atunci când vine ora la care se difuzează la Boomerang tv acest serial. Care murdar la gură, după o masă copioasă, care a uitat să să descalţe când a venit de la săniuş, chiar şi microbistul cel mai în vârstă, lasă meciurile pentru Tom și Jerry.
 Preferat, ca preferat....dar la celelalte nu ne mai uităm? Că doar sunt o mulţime pe acest post tv. Da, cei mai mici mai urmăresc Animaniacii 












 sau Patrula jungleiîn acţiune şi ca şi desert.....savurează şi un pic de Scobydoo .
 Nu mai spun că, mai pe ascuns, urmăresc cu plăcere Pantera Roz  şi prietenii chiar dacă s-au distrat nepoţeii când m-au prins că eram foarte pierdut în atmosfera acelui desen animat.  Ei şi? Încă mai simt şi eu copilăreşte, încă mai poftesc şi eu la timpurile copilăriei, când jucam ascunsa, când îi alergam pe bunici când ne prindeau că le mâncam căpşunile din grădină.....doamne că bine mai era copil!

Dar ia spuneţi, voi ce desen animat preferaţi? Care este serialul la care vă uitaţi cu întreaga familie?



Alimentația corectă în insuficiența renală cronică-partea a II-a

$
0
0


Poate v-aţi întrebat, cât de important este să respecţi o alimentaţie corectă în insuficienţa renală cronică.
O alimentaţie adecvată acestei boli, te ajută să ai o nutriţie optimă(abord crescut de vitamine şi nutrienţi), vei acumula lichide mai puţine în organism şi vei evita acumularea de toxine la nivel celular. Mai trebuie specificat faptul că, dieta se poate personaliza în funcţie de fiecare pacient, adăugând sau scăzând din nutrienţi.

 Cantitatea substanţelor nutritive din alimentaţie (nutrienţi) delimitează două mari categorii: macronutrienţii, acele substanţe care aduc energie (calorii): lipidele(grăsimile), proteinele şi glucidele(carbohidraţi), şi micronutrienţii, substanţe care nu aduc energie dar care sunt utilizate în diferite procese chimice din organism.

Din categoria de micronutrienţi , precum, Zincul şi Iodul, sunt esenţiali în funcţionarea normală a creierului şi pentru oase sănătoase şi puternice. Iodul este eficient în funcţionarea glandei tiroide, el metabolizează grasimile şi contribuie la energizarea şi dezvoltarea organismului. Sodiul menţine echilibrul corespunzător al lichidelor din corp, el contribuie la regenerarea pH-ului din sânge. Manganul contribuie la formarea oaselor şi produce energie, ajută la metabolizarea macronutrienţilor. Fierul este esenţial organismului în producerea celulelor roşii dar şi a limfocitelor din sânge. Clorura reglează nivelul de apă din celulele organismului şi menţine pH-ul celular. Magneziul contribuie la funcţionarea corectă a inimii. Aşadar şi macronutrienţii dar mai ales micronutrienţii sunt necesari în menţinerea unei stări de bine a pacientului dializat.

În insuficienţa renală cronică, alimentele se clasifică în următoarele categorii:
Proteine
1. cu valoare biologică crescută(VBM)- peşte, ouă, carne de orice fel, produsele din soia şi produsele lactate
2. cu valoare biologică scăzută(VBS)- acestea provin în majoritatea cazurilor din plante, cum ar fi:  pâine, cereale, legume, linte, fasole, mazăre, quinoa etc.
Acum că ştim ce alimente conţin proteine, să vedem ce acţiune benefică sau toxică au acestea în organismul bolnavului de IRC. O valoare crescută a proteinei, duce la creşterea valorilor ureei şi creatininei serice peste limitele admise. Rinichii sănătoşi pot îndepărta aceste  toxine, dar la bolnavii cu IRC nu. Apar ca simtome oboseală, greaţă, dureri de cap, un gust neplăcut în gură(metalic), lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate.
Acţiunea benefică asupra organismului este, că fără de proteine scade masa musculară,  implicit scăzând şi greutatea corporală, iar imunitatea scade, astfel corpul uman nu mai poate lupta împotriva infecţiilor.

Lichidele
În această categorie de alimente putem include toate produsele ce conţin apă, cum ar fi: laptele, ceaiurile, cafeaua, supele, băuturile alcolice, sucurile, fructele şi legumele zemoase.
Un exces de lichide la bolnavul IRC are ca simtome edeme ale mâinilor, picioarelor şi a feţei, hipertensiune arterială şi dificultăţi în respiraţie, oboseală fizică, şi în cazurile grave, edem pulmonar. Un abord de fluide corect pentru un bolnav cu IRC este de 750 ml  pe zi plus echivalentul în apă a urinei excretată(de exemplu, dacă se urinează 500 ml, se poate adăuga încă 500 ml de lichide la consumul zilnic. Nu limita consumul de fluide dacă nu este necesar sau dacă consumul de sodiu nu este limitat!

Un alt element de care ne "lovim zi de zi, este şi sodiul(sau sarea). Este prezentă în aproape toate alimentele Pe care le consumăm.
Un adaos corect de sodiu este de 2000-3000mg/zi ( aproximativ o linguriţă de sare).O valoare normala pentru cei cu insuficienţă renală, este de 135-145 mEq/L, această valoare fiind aflată prin test ionometric.
 

Aşadar, să vedem cum putem scădea sodiul din alimentaţia zilnică:
- renunţaţi la sarea de la masă
- alegeţi condimente proaspete(legume şi rădăcinoase crude), evitaţi adaosul de "prafuri" pentru gust, care conţin foarte multă sare
- mâncaţi alimente proaspete, deoarece cele conservate(de tip fast food, conserve, salamuri)  conţin fosfaţi şi sodiu pentru conservare.
- gătiţi acasă(poţi şti sigur ce şi cât ai pus în bucate)
- citiţi etichetele de pe ambalajul produselor cumpărate(adaosul de sodiu, fosfaţi, E-uri) şi decideţi în funcţie de acestea dacă vă sunt benefice sau nu.
- dacă nu vreţi să gătiţi acasă, şi mergeţi într-un restaurant, aveţi grijă ce comandaţi!  Informaţi-vă dinainte ce meniuri au, căutaţi gustările cât mai puţin preparate, ba chiar puteţi cere să nu se adauge sare deloc.
După ce am detaliat cum am putea evita sodiul, să ne informăm şi ce simtome sunt când sodiul depăşeste limita normală.
Simtomele sunt următoarele: sete, hipertensiune arterială, creşterea în greutate(sodiul menţine apa în organism, astfel apărând edemele).  Consumi mai puţină sare= mai puţină senzaţie de sete, mai puţină retenţie de apă!

Potasiul
Este un mineral  care ajută ca nervii şi muşchii să funcţioneze normal.
O valoare normală a potasiului este cuprinsă între 3.5-5.5mEq/L. Dacă se depăşeşte valoarea de 5.5, apare hiperkalemia (prea mult potasiu în sânge). Apar bătăi neregulate ale inimii(palpitaţii), slăbire musculară, crampe abdominale, stări de vomă, vertij, scaune diareice, amorţirea degetelor la mâini şi picioare, dureri de membre inferioare, şi în cele mai grave cazuri stop cardiac. Dar şi o valoare mică a potasiului poate cauza neplăceri. Dacă scade sub valoarea de 2,5 apare starea de slăbiciune, ameţeală, tahicardie(puls foarte mare). Pentru bolnavii care mai au diureză, ar trebui să ştie că potasiul se mai elimină şi prin urina excretată.
 

Listez mai jos , în funcţie de cantitatea de potasiu pe care o conţin, fructele şi legumele cu care ne putem echilibra valoarea potasiului.
- primul loc, cu cantitatea cea mai mică de potasiu, este considerat fructul de afin
-merele(un măr pe zi)
- strugurii, perele, cireşe, prune, caise, pepene verde sau galben, sunt toate cam la aceeaşi valoare
- leguminoase-varza şi conopida,roşii şi castraveţi,salata
Citrice-kywi,banane,grapefruit,mandarine, smochine, portocale, lămâia, ananas, sunt toate cam cu aceeaşi cantitate de potasiu.


În funcţie de necesarul de potasiu, pe care vi-l recomandă doar medicul, după ce s-a efectuat analiza pentru potasiu, vă puteţi alege fructele şi legumele cu care să puteţi să-l ţineţi într-un echilibru valoric normal. Trebuie ştiut că, prin fierbere şi aruncarea apei în care au fiert, fructele şi legumele îşi pierd din potasiu!
 
Fosforul

Este un mineral care ajută la menţinerea sănătoasă a sistemului osos. O valoare optimă este cuprinsă între 3.0 şi 5.0 mg/dl. Împreună cu vitamina D3, ajută la asimilarea calciului în oase şi ţesuturi. Dacă valoarea lui creşte, şi nu mai există un echilibru valoric între calciu, fosfor şi magneziu(2/1/1), atuci apare riscul de hipocalcemie în oase. Organismul are nevoie de calciu pentru orice mişcare, pentru orice înseamnă consum de energie, dar neputând asimila calciul din alimentaţie, îşi ia necesarul de calciu din oase. Astfel oasele se decalcifică, pierzându-şi din rezistenţă, putându-se fractura foarte uşor sau  îşi schimba aspectul(se curbează), deformând mersul. La copii , care sunt în creştere, din lipsa calciului din oase, rămân nedezvoltaţi(minioni). Totodată calciul din alimentaţie, nefiind asimilat, se va depune pe articulaţii(artroza), pe artere(artereoscleroza), pe vene(insuficienţă venoasă) şi în cavitatea inimii(insuficienţa cardiacă).
Simtomele unui nivel crescut de fosfor sunt:

- Mâncărimi la nivelul pielii
- dureri articulare
- Uneori mai apar şi vertijuri(ameţeli) şi lipsa poftei de mâncare


Dacă aveţi niveluri mari de fosfor în sânge, ar trebui să înlocuiţi unele alimente bogate în fosfor cu cele cu conţinut scăzut. De exemplu peştele, care are un conţinut mare de fosfor, se poate înlocui cu carnea de pui, cu un conţinut destul de mic, mai ales dacă este fiartă. Brânza se poate înlocui cu Tofu, un sortiment de brânză din soia, cu un conţinut foarte scăzut de fosfor. Laptele se poate înlocui cu laptele din soia, uleiul dublu rafinat se poate înlocui cu uleiul virgin de măsline, foarte sărac în conţinut de fosfor. Se elimină în totalitate alimentele prăjite, de tip fast food, grăsimile animale şi conservanţii pe bază de fosfor.

Cu o alimentaţie corectă pentru IRC, puteţi avea o sănătate echilibrată şi de calitate pe tot parcursul vieţii!

Vino și tu în "PRIMĂVARA HOINARă" a lui Marius Matache!

$
0
0

Afară se simte aromă de primăvară. O primăvară plină de culoare şi miresme îmbietoare. E timpul să ne trezim din "somnul" hibernării şi să descoperim noi "curiozităţi" ale lumii în care trăim.  Nu.....nu, nu curiozităţi de domeniul fantasticului, ci de acestea lumeşti. Un exemplu pe care vi-l prezint acum, este cel de mărţişor. Sunteţi dornici să schimbaţi "rutina" de a oferi cadouri banale de mărţişor? Vreţi să oferiţi un cadou surpriză în luna martie? Vă îndemn şi pe voi să hoinăriţi prin primavara lui Marius Matache .

Da, da, da.....pentru că tot este primăvară, şi suntem cuprinşi de melancolie, este excelent "un tratament" cu puţină muzică folk. De aceea, eu vă spun ca nu care cumva să rataţi ocazia de a vă descreţi frunţile, sau pur şi simplu să "gustaţi" o porţie din primăvară, ascultând live piesele lui Marius Matache.

Iată că, după 11 ani  de când a avut loc  primul concert, din clubul  Big Mamou, care a reprezentat şi  debutul în cariera artistică, Marius  s-a hotărât să ne încânte cu piesele sale, pornind "hoinar"într-un turneu naţional, numit "Primavara HOINARa".
Cu paşi marunţi, în acorduri de muzică folk, trece, şi ne încântă auzul, prin 11 oraşe. Dacă destinul va stabilit în  Bucureşti, Braşov, Bistriţa, Mediaş, Timişoara, Craiova, Oneşti, Roman, Suceava, Gura Humorului sau Piatra Neamţ, aveţi ocazia să vă delectaţi zilele  de primăvară, mergând la aceste concerte. Şi unde mai pui, că intrarea este gratuită, acest turneu fiind realizat cu sprijinul
Domeniilor Sâmbureşti.
Este cea mai amplă desfăşurare de forţă de când s-a lansat în această carieră, într-un timp atât de scurt. Concertele încep pe 2 martie şi se încheie pe data de 22 ale acestei luni.




Turneul Primăvara HOINARă include piese de pe albumul de debut Marius Matache "HOINAR prin Piaţa Matache" cât şi şi de pe noul material discografic la care Marius lucrează  şi care va fi lansat în partea a 2-a a acestui an.
În concertele din Moldova, care vor avea loc în perioada 18-22 martie, Marius îl va avea alături pe renumitul folkist Puiu Creţu.

Aşadar, dacă locuieşti în Bucureşti, mergi pe data de
 2 martie  la Teatrul Mignon.
 

În Braşov dacă locuieşti sau doar eşti în mini vacanţă, mergi şi ascultă-l live, pe data de  6 martie  la Restaurantul La Taifas
 

Spre ardeal se îndreaptă , iar în ziua de  7 martie  la Class Cafe din Bistriţa, îl poţi asculta în acorduri de chitară.
 

Voi ce sunteţi Medieşeni, aveţi ocazia să mergeţi la concert, sau să faceţi o surpriză plăcută iubitei sau soţiei, fiindcă tot este ziua internaţională a femeii, în data de 8 martie la Hanul Greweln .
 

Timişorenilor vi se pregăteşte un concert pe cinste pe data de
 12 martie  la The 80's Pub  aşa că vă sfătuiesc să nu-l rataţi, căci nu ştiţi ce pierdeţi!
 

Olteni de sunteţi, şi vreţi să savuraţi din piesele lui Marius Matache, mergeţi pe  13 martie la Casa de Cultură Traian Demetrescu din  Craiova .
 

Din sudul ţării, turneul se îndreaptă spre Moldova, aşa că dragi oneşteni sau locuitori ai întregului judeţ Bacău, mergeţi la data de
 18 martie la Biblioteca Municipală Radu Rosetti, Oneşti,
unde îl putem revedea pe Marius Matache, încântându-ne cu piese cunoscute şi altele noi.
 

Locuitori ai oraşului Roman de sunteţi, şi voi puteţi merge la concert în data de  19 martie la Restaurantul Casa Veche.
 

În colţ de ţară, în oraşul Suceava, concertul se desfăşoară pe
 20 martie  La Fierărie - Pub Boem.
 

Dragi moldoveni, locuitori ai Gura Humorului, şi voi aveţi nesăbuita plăcere să ascultaţi un concert pe cinste în data de
 21 martie la Casa de Cultură Municipală Gura Humorului.
 

Iar în final de turneu, Marius Matache zăbovesşte şi la poalele Ceahlăului, pentru a stârni zâmbete şi în rândul locuitorilor oraşului Piatra Neamţ. Aşa că vă îndemn să mergeţi şi voi pe 22 martie la Pub Km 0 din Piatra Neamţ.
 

Nu vă rămâne decât să vă resetaţi programul şi să mergeţi la un concert de muzică folk.
Ascultaţi mai jos una dintre piesele cu care s-a lansat artistul Marius Matache şi veţi vedea că tot ce v-am spus se va confirmă. Că vă va stârni zâmbete, că te va face mai optimist, mai senin.


Partener media al acestui turneu, este Cooperativa 2.0, alias Blogal Iniţiative.

Un sponsor pentru o cauză nobilă

$
0
0

În viaţa unui om se pot întâmpla lucruri demne de a fi apreciate. Nu demult, v-am povestit despre bloggerul Zolty, cu care am şi vorbit la telefon, punând-o de o prietenie pe viitor. Un om ca toţi ceilalţi, doar că boala de care suferă la ţintuit într-un cărucior. Dar sufletul şi dăruirea i-au rămas neschimbate. Vă spuneam că are un căruţ cu rotile electric, bun pentru orice om care este în imposibilitatea de a se deplasa. Nu...nu acel cu care merge el. Este unul aproape nou, şi care vrea să îl doneze vreunui nevoiaş. Dar lucrul de care se împiedica, era că acel căruţ nu avea baterii şi nici bani cu ce să le cumpere. Aşa că,  ne-am implicat cu toții, alături de Blogal Iniţiative, pentru a putea găsi un sponsor. Unul care să cumpere două baterii în valoare de 1500 lei şi să suporte şi costurile de transport până la cel care va beneficia de acest "premiu".
 



Nu a trecut mult timp şi Eugen, alias Pezevenchi.ro, a făcut legătura celor de la Grup Media TVSat acolo unde îşi are jobul, cu Blogal Iniţiative, şi astfel s-a pus de o sponsorizare.
Iată că se mai întâmplă şi lucruri bune. Un grup media s-a implicat în ajutorarea semenilor, nu pentru a creşte cumva ratingul, ci pentru a demonstra telespectatorilor  televiziunii regionale TV SudEst, şi televiziunei locală TVSat, postului regional de radio   Radio Boom
 şi publicaţiei Scurt pe 2, că le pasă de persoanele cu dizabilităţi. Le mulţumim din suflet pentru acest ajutor, şi sperăm să mai putem vedea astfel de oameni generoşi.

Acum nu rămâne decât Zolty să caute bateriile, deoarece sunt mai greu de găsit, sponsorul să achite contravaloarea, iar scaunul cu rotile va putea ajunge, în urma unui concurs, la unul dintre cei care bucuria de a putea păşi pe pământ cu propriile picioare, a rămas doar un vis.
Mulţumim încă o dată Media Grup Tv Sat!


CROSUL DIVELOR,DIN SUFLET PENTRU SUFLET

$
0
0


Ieri, 7 martie, pe aleile principale ale parcului sportiv Iuliu Haţeganu din Cluj Napoca, s-a desfăşurat Crosul Divelor. Acest cros a fost destinat exclusiv doamnelor şi domnişoarelor care au dorit să sărbătorească venirea primăverii şi  în special ziua de 8 martie, prin sport.
Participarea a fost impresionantă. La al doi-lea an de când se organizează, numărul participantelor s-a dublat, semn că femeile sunt active şi la astfel de evenimente.


Au participat circa 400 de  femei, îmbracate în fuste şi purtând peruci, pălării sau funde şi flori în păr. Din taxele de participare, 20% se transferă către Asociaţia Pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", care se ocupă de îngrijirea şi ocrotirea a zeci de copii şi tineri cu insuficienţă renală.
Horaţiu Morar, organizatorul acestui eveniment, precizează la finalul competiţiei:
"Evenimentul e dedicat exclusiv doamnelor şi domnişoarelor, e un eveniment la care încă de la prima ediţie am adăugat câte o cauză caritabilă, astăzi (sâmbătă - 7 martie) s-au strâns aproximativ 400 de dive, vremea a ţinut cu noi, sperăm că s-au bucurat de alergare şi noi ne bucurăm că prin prezenţa lor reuşim să aducem un pic de bucurie unor copii care chiar au mare nevoie de susţinere. Anul acesta susţinem copiii cu insuficienţă renală, care au nevoie de dializă. În ceea ce priveşte numărul de doritoare să se înscrie la concurs, a fost un fenomen care ne-a luat prin surprindere, am fost nevoiţi să suplimentăm numărul de locuri şi am închis înscrierile cu o săptămână mai devreme decât data iniţială"

>
 


Au fost două probe la care au fost şi câştigatoare. La proba de 5 km, câştigătoarea primului loc a fost Mona Zuaiter, o tânără de 25 de ani, care a participat şi anul trecut la "Crosul Divelor".Pentru cursa de 2 km, pe primul loc s-a clasat Tania Stan, cu vârsta de 27 de ani, care a spus că este prima dată când participă la un astfel de concurs.
 Au fost premiate primele trei locuri ale fiecărei curse, dar au primit premii, în urma jurizării, şi diva cea mai creativă, cea mai energică şi cea mai frumoasă.




Mulţumim, noi cei ce suntem beneficiarii acestor acte caritabile, organizatorului acestei competiţii, dl. Horaţiu Morar, mulţumim cu drag tuturor participantelor, care "au pus umărul" pentru a ne face viaţa mai uşoară, şi nu în ultimul rând mulţumim Runners Club pentru implicarea în ajutorarea celor cu probleme de sănătate.
Şi pentru că astăzi este ziua internaţională a femeii, vă doresc, de sunteţi prietene, cunoştinţe sau nu, femei din România şi din întreaga lume, un călduros LA MULŢI ANI!
Sunteţi suflet din suflet, o rouă a dimineţii în vieţile noastre, o rază de soare ce ne mângâie chipul, zâmbet şi lumină păşind pe acest pământ!



sursa foto-ziardecluj.ro,ancuta stavar-you tube

LA MULȚI ANI NOUĂ,DE ZIUA MONDIALĂ A RINICHIULUI

$
0
0

În fiecare an, pe data de 12 martie, se sărbătoreşte
Ziua Mondială a Rinichiului.
Acest eveniment are ca scop atragerea atenţiei asupra importanţei sanătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor renale şi ale bolilor asociate în rândul populaţiei. Crescând gradul de conştientizare în rândul oamenilor a faptului că boala de rinichi este una frecventă, extrem de periculoasă, dar tratabilă dacă este depistată la timp.


Statisticile spun că un român din zece suferă de o boală cronică de rinichi, însă numărul bolnavilor care ajung la medic este foarte mic. Bolile renale nu dau simptome decât în ultimul stadiu, atunci când este nevoie de hemodialiază sau transplant renal.
 

Aşadar, vizitaţi frecvent medicul dacă:
- te ştii cu hipertensiune
- eşti bolnav de diabet

- eşti supraponderal
- eşti fumător
- ai ajuns la vârsta de 50 de ani
- ai în familie boli de rinichi,
atunci nu uitaţi să verificaţi sănătatea rinichilor efectuând un examen de urină sau determinându-vă creatina serică! Boala de rinichi nu ţine cont de vârstă sau de sex!




Dacă vreţi să vedeţi ce înseamnă să faci tratament prin hemodializă, sau să te informezi despre boala de rinichi, pe data de 12 şi 13 martie, în
Centrele de dializă Fresenius Nephrocare din ţară
se organizează ziua porţilor deschise. Sunteţi aşteptaţi între orele 10 şi 12, veţi fi însoţiţi de un ghid, care vă va explica în detaliu despre insuficienţa renală, cauzele şi cum poţi preveni această suferinţă, şi nu în ultimul rând vi se va arăta cum funcţionează un aparat de dializă.


Iar pentru noi, cei care am "căzut"în mrejele bolii renale, vă doresc un călduros
LA MULŢI ANI SĂNĂTOŞI!
speranţă şi putere să ţineţi boala în frâu!


Utok caută un geniu ca să îl premieze

$
0
0

Astăzi, e o zi la început de primăvară, cu timp de care să fugi doar cât îl priveşti. Fac o mini plimbare prin curte, condus de micul Beni,amintindu-mi din vremurile de demult, cât de chipeşi erau pomii împodobiţi cu multă grijă, cu flori colorate şi înmiresmate, cât de frumoase erau dimineţile scăldate în valuri de rouă, cât de albastru era cerul senin, scăldat în razele asfinţitului de soare. Cu greu îmi pot astâmpăra oful, în colţul ochilor se streccoară lacrimi....fără contenire. Toate au fost....şi s-au dus, dar a rămas viaţa şi speranţa.

Cu speranţa că voi vedea iarăşi, fac cale întoarsă spre locul de baştină, o cameră călduroasă, aranjată cu motive ţărăneşti. . Plictiseala e la ea acasă, aşa că îmi înfig repede degetele în tastatura laptopului. Nu pot să văd, dar tehnologia şi-a spus cuvântul. S-au făcut programe cu care un nevăzător să poată, cu uşurinţă, să navigheze pe internet, să citească o carte electronică, sau să asculte muzica preferată. Şi vă mai spun că am şi cunoscut un tânăr nevăzător, expert în ale IT-ului. A fost premiat în SUA, ca fiind cel mai bun programator nevăzător. "Are balta peşte", dacă îmi permiteţi să spun aşa. Avem programator de elită, recunoscuţi pe plan mondial.


Deschizând PC-ul, trec în revistă ştirile venite pe mail. Nimic neobişnuit. Citesc, citesc, adulmec fiecare cuvât, din sport, puţin bussines, o picătură de politică. Un titlu îmi stârneşte o curiozitate profundă.....

 UTOK ofera €2000 urmatorului geniu al aplicatiilor mobile

Un comunicat de presă, prin care se anunţă că de pe data de 3martie şi până în 26 ale lunii aprilie în acest an, organizează concursul 

 "Be Tomorrow’s App Genius" prin care se caută următorul geniu al aplicaţiilor mobile. Şi drept recompensă, se va premia cu 2 000 euro, cea mai bună aplicaţie destinată telefoanelor mobile cu sistem de operare Android. 

Cristina Bartan, Marketing manager Utok, a declarat că:
"Fiecare smartphone si tableta UTOKîși datorează succesul și dezvoltatorilor de aplicații ce oferă noi funcționalități
produselor noastre. Prin
“Be Tomorrow’s App Genius” dorim să incurajăm apariția de aplicatii care să încânte, să uimească
și care să ne facă să le utilizăm zilnic. De asemenea, prin premiul de €2000 dorim să demonstrăm că o carieră în dezvoltarea
de aplicații poate aduce recompense pe măsura muncii depuse.”


 
Citesc.....şi încep să îmi imaginez, să mă gândesc la o aplicaţie pentru un smart Utok. Nu am cunoştinţe în ale programării, dar o aplicaţie pentru noi nevăzătorii chiar că aş vrea să învaţ să o dezvolt. Una prin care să se poată face accesibil un telefon smart cu tochscreen şi unui nevăzător, să ştie ce mesaj a primit, ce persoană să contacteze, cât este ora, şi mult mai multe întrebuinţări. Dar cea mai utilă ar fi , o aplicaţie care să funcţioneze precum un GPS. Să fie conectată la satelit, să aibă înclusă harta României, să poată detalia printr-o voce sintetică(de tip narator) drumul pe care vrei să îl parcurgi, să detalieze prin camera video al telefonului toate obstacolele. Să spună când este o denivelare, când se află o groapă, ce distanţă este până la acel obstacol. La semafor să îţi spună când este culoare de trecere, să detalieze şi atunci când te apropii de un magazin, farmacie sau alimentară, cu specificaţii. Nenumărate ar putea fi utilitatea unei astfel de aplicaţii, dar deocamdată nu ştiu să o fac, şi nici nu s-a gândit nimeni să o facă. Şi cu siguranţă interesati ar fi, nu numai în ţara noastră ci mai ales pe întreg mapamondul.


Ştim cu toţii că Utok ne-a surprins întotdeauna, pe noi fanii acestui brand, prin smartphone-uri şi tablete caracterizate prin specificaţii de top şi accesibilitate. Cu o colaborare viabilă cu Intel şi Microsoft, au putut continua cu succes misiunea de a oferi tehnologie de ultima generaţie şi beneficii, care sa puna în valoare intreaga gamă de produse.


Nu îmi rămâne, după o scurtă revizuire a imaginaţiei, decât să sper că voi putea, în viitorul apropiat,să pot folosi un smartphone rugged românesc,pe Utok Dorel, sau o tabletă  de 7 inci, cu procesor Intel® Atom™, sau de ce nu, chiar un smartphon UTOK Stellar Elite, lansat de curând în România. Suntem şi noi fani ai produselor Utok, vrem şi noi să le putem folosi în totalitate.


Sursa informaţii şi imagini Utok.ro

Primăvară în viața mea!

$
0
0

Nici soare nu-i, nici de plouat nu plouă, o vreme de nu îţi vine decât să aştepţi vara. Ghioceii din grădină caută cu disperare o rază de soare, trandafirii vor şi ei să guste din roua primăverii, pomii din livadă stau cât pe ce să desfacă mugurii şi să îşi etaleze coroanele cu flori înmiresmate, natura se trezeşte încet încet la viaţă. 
Dar primăvară s-a făcut şi pe strada mea. De pe data de 19 martie, a răsărit soarele şi pentru mine. Şi o să vă spun şi de ce.


De mai bine de un an de zile laptopul nu mai vroia să mă mai ajute deloc. Este mai vechi şi nu mai suportă programele recent apărute. Îmi era foarte greu să pot citi un document, să caut prin internet ceva, pe blog trebuia să stau câte o jumătate de zi ca să pot face un articol public. Dar unde mai pui că nici programul care îmi citeşte monitorul(Jaws-ul) nu mai vroia să se deschidă. Era cumplit.
Am început să strâng bani, pentru a cumpăra alt laptop. Puţin câte puţin, dar de multe ori banii mergeau către farmacie. Credit la bancă.....în România persoanele cu dizabilităţi nu au această posibilitate, aşa că şi această posibilitate a rămas la timpul trecut.



   












Dar iată că, este o vorbă din popor, spusă destul de des, că "nimic nu este întâmplător". Ştefania, iubită şi colegă, a vrut să mă ajute. Dar cum  avem acelaşi "diagnostic", lipsă de finanţe, a căutat ajutor la Irina,  prietenă de-a noastră, şi preşedinte al noi înfiinţate asociaţii  "Solidaritate şi empatie Speranţa" din Bucureşti. Dar fiind nou pornită la drum, asociaţia nu dispune de fonduri pentru a mă putea ajuta. Aşa că, Irina, o domniţă cu suflet mare, a contactat la rândul său pe dl. Emanuel Ungureanu, preşedintele
Asociaţiei solidaritate şi Empatie "Claudia Safta".

 
Un domn despre care nu am cuvinte, cu care să îl pot lăuda. Un om care îşi dedică întreg timpul pentru a aduce zâmbet şi bucurie pe chipurile tinerilor şi copiilor cu insuficienţă renală.
Nu ştiu cum a procedat, dar cum spuneam, nimic nu este întâmplător. În luna februarie, la Cluj Napoca, Asociaţia Derzelas 



 
condusă de distinsa doamna Liana Sâmărtean a organizat concertul caritabil "Dare to care"cu scopul de a strânge fonduri  pentru copiii temerari Little People și achiziționarea de laptopuri Braille și pentru tineri cu deficiențe de vedere.

Ada Milea şi prietenii, Cristi Rigman , Anca Hanu şi Bobo Burlăcianu, au susţinut un concert de excepţie pe data de 13 februarie, la Casa Boema. Taxele de intrare şi onorariile artiştilor au fost direcţionate către acest proiect.
Printre beneficiarii acestei acţiuni sunt şi eu. Am primit un laptop cu voce sintetică, pregătit pentru nevăzători. 


Mulţumesc Asociaţiei Derzelas, şi în special doamnei Liana Sâmărtean, care ne-a bucurat cu prezenţa sa şi în tabara de revelion pentru tinerii şi copii cu insuficienţă renală, şi mulţumesc "învăţătorului"şi mult stimabilul domn Emanuel Ungureanu, care cu un efort demn de luat în seamă, sprijină copii şi tineri bolnavi de insuficienţă renală. Dar nu o s-o uit pe Irina şi nici pe Ştefania, care au fost iniţiatoarele acestei idei, mulţumesc din suflet şi lor!


E primăvară şi în viaţa mea! Cu ajutorul unor oameni de excepţie, am reuşit să îmi îndeplinesc un vis. Să am un laptop performant, cu care voi fi activ în continuare în modul online, voi putea citi cărţi, şi voi putea scrie cu uşurinţă pe blog.



Sursa foto-asocoatiaderzelas.ro

Să mergi cu un domn Chinez la Festivalul Apei în Thailanda!

$
0
0

Astăzi, am venit....cu bucurie, să vă spun o.....minune....de concurs. Dar să vă prezint minunea. Aflasem de ceva timp, de la domnu Chinezu(afte-Blogaliniţiative), că până pe data de 31 martie
Mall-ul Băneasa Shopping City
organizează un concurs, care se prezintă aşa:

"Vino până în 31 martie în Băneasa Shopping City și caută tuk-tuk-ul thailandez. Fă-ți un selfie cu tuk-tuk-ul și urcă-l în conturile tale de Facebook & Instagram, 

cu cc @baneasashoppingcity. Folosește neapărat hashtag-urile:
  #1selfie2thailand,   #ishopitravel și #baneasashoppingcity.

 Adună cât mai multe like-uri și poți fi a 6-a persoană care va descoperi cu noi Thailanda în perioada 9 - 21 aprilie. Hai să facem împreună Songkranul! - la Baneasa Shopping City.
De vrei şi tu, oricine ai fi, să mergi împreună cu  Alina Gherghe, Ana Modoran, Cosmin Tudoran şi fotograful Cristian Vasile, şi nu în ultimul rând cu un domn Chinez, să sărbătoreşti Songkranul sau anul nou Tai în ţara soarelui răsare, vino şi fă-ţi un selfi, şi cine ştie.....poate vei fi al şase-lea din echipa gata pregatită pentru o distracţie pe cinste.
 


Fiind un festival al apei, numit şi Songkran, şi care se desfăsoară în cele mai toride zile a anului, i-aş recomanda, prieteneşte vorbind, ca pe tricou să îşi posteze o inscripţie
Răcoreşte-mi trupul cu multă apă!
că cine ştie, în acele trei zile, să nu se găsească careva, să îţi alunge zăpuşeală! Să nu rămâneţi neudaţi şi să vă ardă soarele thailandez.
Şi pentru că festivalul apei înseamnă curăţare, purificare şi un început proaspăt(nici nu are cum cu atâta apă folosită pentru udat!)să trimiteţi şi spre România o boare de curăţire şi purificare. Că poate mai curăţim răutatea, şi lucrurile rău făcute, să mai purificăm sufletul celor "întunecaţi", iar domnu Chinez să vină cu forţe proaspete, căci abia aşteptăm să mai aşternem slove pe bloguri, pe temele date de el.
De vrei şi tu să nu ratezi această ocazie, de a simţi  ce înseamnă să te baţi cu apă în plină stradă, să te distrezi la maxim pe ritmuri thailandeze, vino la mall, fă-ţi un selfi cu tuctuc-ul thailandez, şi poţi fi cel de-al şase-lea din gaşcă!



Sursa foto-cosmintudoran.ro,you tube

Cu Gardenpedia lucrezi pământul mai ușor și cu mult spor!

$
0
0

Destinul ne-a hărăzit să fim locuitori ai acestui pământ. Un pământ care ne găzduieşte de mii de ani, care ne dă în dar apă şi hrană, care mai şi primeşte înlăuntrul său toate deşeurile noastre. Dar cel mai important lucru este, că dacă îl îngrijeşti şi îl cultivi, ai roade bogate pentru tot anul.

Pe mine, ursitoarele, mi-au sortit să mă nasc un pui de ţăran, şi mă mândresc cu asta. De mic copil am lucrat bucata mică de pământ din spatele casei. Mergeam dis de dimineaţă cu tata când se ara, duceam calul pe brazdă, mărunţeam pământul cu freza, şi câte şi mai câte . Tot ce putea să facă un pici de 10 ani. După ce însămânţam, vedeam zi de zi cum răsăreau plantele, parcă vedeai cum căutau să se ridice spre cer, sorbind din razele soarelui. În dimineţile mai secetoase le învioram, cărând apă cu găleata. Bucuria şi mai mare era când vedeam curpenii de castraveţi şi lujerii de roşii înflorind, când straturile cu ceapă erau verzi şi făr de buruieni, când porumbul rânjea spre seninul cerului. Toate se întâmplau prin munca noastră, a gliei strămoşeşti.


Timpul a trecut, dar nimic nu s-a schimbat. Grădina a rămas aceeaşi, doar că forţa de muncă s-a cam împuţinat. Eu m-am pricopsit cu o boală, iar la lucrat grădina nu a rămas decât mama. Dar trecând de 60 de ani, cu greu se mai poate încumeta să dea la sapă ziua-ntreagă.  Dar chiar şi aşa, avem în grădină roşii româneşti crescute natural, fără fertilizatori chimici, castraveţi....de se minunează toată lumea, varză este din belşug, de ne ajunge să dăm şi la vecini. Ceapă,morcov, cartofi şi alte rădăcinoase, umple camara pentru tot anul următor.
 

Singurul lucru care mă nelinişteşte, este că anii trec, iar braţele mamei nu mai reuşesc să muncească ca altădată.  Aşa că de mult timp pun la cale o surpriză. Să cumpăr un motocultor cu care o voi sprijini la lucratul pământului. Am strâns o bună parte din bani, iar anul acesta voi lua forţe mecanice de lucrat pământul.
Pe Gardenpedia.ro am găsit detalii importante despre acest motocultor. Cu un motor pe benzină în patru timpi şi o putere de 3,6 cp poţi ara cu uşurinţă orice fel de sol, chiar şi la o adâncime de 30 cm, are cârlig de prindere în caz că vrei să agaţi o remorcă după el. Cu două viteze înainte şi una înapoi voi putea manevra cu uşurinţă la orice lucru al solului.

 Dacă vă întrebaţi  care sunt lucrările ce se pot executa cu acest motocultor, printre acestea se află săpatul cu freza ataşată sub motocultor în locul roţilor, cât şi aratul cu plugul normal sau clasic şi combaterea buruienilor cu prăşitoarea tractată.
Tot cu această maşinărie mai pot  cosi fâneţele, se poate efectua această lucrare cu ajutorul coasei ataşate de motocultor.
Chiar şi gazonul din curte îl pot tunde, prin folosirea acestui motocultor,pot  transporta cu remorca tot ce am nevoie, se poate face şi erbicidarea în caz că au invadat buruienile grădina, sau chiar să însămânţez pământul cu seminţe de legume sau plante prăşitoare.

Multe s-ar mai putea spune despre aceste mini utilaje agricole, dar vă las pe voi să le aflaţi pe site-ul Gardenpedia.ro. Eu încă mă mai gândesc şi la o   pompă de gradinăcă degeaba ari, frezezi, prăşeşti pământul, dacă nu îi dai şi apă. Aş avea nevoie şi de această pompă pentru a putea trage apa din puţul din grădină şi să o direcţionez către fiecare plantă, prin sistemul de irigare cu picurare. Aşa aş uşura în totalitate munca mamei în grădină.  Şi ca să fac un pic haz de necaz, îi voi cumpăra mamei creme de mâini si pălărie de soare, pentru că nu va mai avea mâinile crăpate de atâta pământ. Va trebui să stea să se uite cum cresc legumele, cum se coc fructele, şi cum înfloresc trandafirii în grădina cu flori.
 


 






Vă invit şi pe voi să gustaţi, la toamnă, din recolta grădinii lucrate cu un motocultor profesionist. Să facem un cartof copt în jar, să mâncăm o salată de roşii cu castraveţi şi ardei proaspăt culese, şi să ne clătim gurile cu un vin cu aromă selectă, cu un gust de....."ia mai dă".
Viaţa la ţară este frumoasă când ai ce pune pe masă!


Sursa foto-casadex.ro,gardenpedia.ro

Afectarea rinichiului în diabetul zaharat

$
0
0
Afectarea renală este frecventă în diabetul zaharat (DZ), atât de
tip I [insulino-dependent] cât şi de tip II(insulino-independent) sau non-insulino-dependent.
 După 10-15 ani de la debutul diabetului zaharat,20'50% dintre bolnavi prezintă complicaţii renale.
Diabetul poate determina mai multe tipuri de leziuni renale:
unele specifice, cunoscute generic sub denumirea de nefropatie
diabetică şi altele nespecifice, similare altor nefropatii, dar cu frecvenții mai mare şi evoluţie particulară cum sunt: nefroan-
agioscleroza, pielonefrita si necroza papilară.


 PATOLOGIA NEFROLOGICĂ în diabetul zaharat de tip I şi tip II
 Evoluţia este dominată de aliura malignă a hipertensiunii arteriale, hemoragii retiniene, fenomene de encefalopatie, hipertensivi, oboseală, etc.
 Nu sunt încă elucidate măsurile care fac aceste diferenţe, dar se pot datora unor afectări genetice, obiceiuri personale (fumat etc), diete sau altor factori. Este, de asemenea, demonstrat că fumatul creşte riscul şi în ziua de azi progresia nefropatiei diabetice.
Sunt unanim recunoscuţi trei factori de risc pentru predispoziţia genetică, hipertensiunea arterială,diabetul zaharat și polichistoză renală.  
Predispoziţia geneticii pare a avea un rol important, împreună cu consecințele metabolice ale hiperglicemiei prelungite., fiind argumentate de  existenţa cazurilor de nefropatie diabetică cât şi asocierea între nefropatia diabetică şi hipertensiunea arterială familială.

Aşadar, pentru prevenirea acestei boli cronice, trebuie păstrată glicemia în limite normale, reducerea alimentelor bogate în proteine, un consum cât mai scăzut de sare(dacă este posibil, fără sare), iar la cei obezi este indicat scăderea în greutate, pentru a putea normaliza glicemia.


Deliciu de blogger oficial alături de Vegeta

$
0
0

Îmi amintesc cu nostalgie de anii copilăriei, de locul unde m-am născut, de ghiduşiile pe care le făceam împreună cu ceilalţi ştrumfi, şi nu o să uit niciodată de zilele în care mergeam cu tatăl meu la pescuit. Când stăteam câte două zile pe malul lacului, uitând de toate grijile şi de tot stresul. Cum făceam un foc, seara, şi punea tata doi trei peşti la ţăcălie, şi îi răsucea până se frigeau bine. Dar ce gus aveau, de ai fi mâncat o tonă şi tot nu te săturai. Cu o mămăligă bine coaptă în ceaunul de tuci şi cu un bulz cu brânză, copt în jar, aveam energie pentru tot restul zilei. 

Dar ce vreau să vă spun acum, este felul lui tata de a pregăti bucatele. Avea un secret. Din orice, gătea ceva. O ceapă, o bucăţică de carne sau un peşte, sau doar câţiva cartofi, şi făcea o mâncăre de te lingeai pe degete. Avea experienţa de bucătar, pe care a acumulat-o în trei ani de armată, de alţi ani în care a bucătărisit în alte restaurante, dar totuşi avea un secret. Şi nu m-am lăsat până nu l-am aflat. Ţine întotdeauna , într-o cutiuţă, ceva miraculos. conţinea tot felul de legume uscate, care dădeau un gust minunat tuturor bucatelor. Şi copil fiind, de vreo 11 ani, l-am urmărit, şi l-am aflat, atunci când punea în cutie acel îngredient. 

Vegeta de ieri și Vegeta de azi









Era Vegeta .
 O combinaţie de legume şi condimente care dădea gust şi savoare tuturor bucatelor  pe care le pregătea el. Pe lângă pasiune şi dăruire, adăuga şi o linguriţă de Vegetaşi totul devenea delicios. Chiar şi după aproape 30 de ani de când copilăria a rămas în urmă, după 14 ani de când tatăl a plecat să gătească îngerilor, vegeta a rămas baza secretul unor bucate gustoase. Am moştenit această pasiune. De a prepara mâncăruri delicioase din orice ingredient. 


Precum a făcut şi Vegeta,care de 56 de ani, îmbunătăţind ingredientele continuu, duce mai departe această revoluţie culinară. Chiar şi astăzi continuă să fie populară şi apreciată în multe ţări. Lansat pe piaţă sub forma de "Vegeta 40",acest nume fiind schimbat mai târziu, iar în zilele noastre, Vegeta este prezentă pe exact 40 de pieţe internaţionale.
 Dar secretul Vegeta nu constă în a pune stăpânire pe aromele mâncării, ci mai degrabă în a le intensifica şi a le face unice.
Şi pentru că am spus secretul unor bucate cu gust unic, să vă spun şi despre secretul unui blogger oficial. Pai dacă Blogal Iniţiative caută un blogger, care să fie un ambasador al brandului Vegeta, atunci aş răspunde aşa, la întrebarea "Ce ar însemna pentru tine să fii blogger oficial Vegeta?". 

<

Ce gust ar avea  bucatele în care să nu pui nici un fel de ingredient, doar să le aşezi în oală şi să le fierbi? Aşa este şi un blogger oficial, "să dai gust şi savoare" unui blog cu statutul de oficial. Să îmi condimentez blogul cu articole "delicioase", să atrag mai mulţi vizitatori, să învăţ lucruri noi şi să mă menţin pe linia de plutire într-un mediu online în continuă ascensiune. Să fiu în centrul atenţiei în această campanie, mi-ar aduce notorietate şi nu în ultimul rând oportunitatea de acunoaşte oameni bine pregătiţi şi multe lucruri noi pentru dezvoltarea mea personală. Iar dacă, întâmplarea ar face să fiu "cel ales", cu o deosebită plăcere aş duce mai departe numele brandului Vegeta şi totodată şi gustul său unic. Voi spune tuturor cititorilor, mici secrete din bucătărie cu partenerul meu Vegeta, şi ca totul să aibă gust.....aş participa la campaniile de informare a consumatorilor din România.


Să nu uitaţi că, Vegeta se combină frumos cu bucatele, şi le transformă în preparate de neuitat şi irezistibil de gustoase.
Cu puţin condiment, poţi intensifica gustul ciorbelor, cartofilor prăjiţi, carnea la grătar sau la cuptor, bucurând gusturile oricărui gurmand.


Sursa foto-blogalinitiative.ro,vegeta.ro

Înscrieți-vă și voi la Maratonul Internațional AROBS Cluj !

$
0
0

Este primăvară iarăşi, şi ne cuprinde un dor de ducă, de aer curat, de mers în natură, să facem sport. Se apropie sărbătorile Pascale, şi vrem să fim mai buni, mai curaţi sufleteşte să ne ajutăm aproapele aflat în suferinţă.
Dacă toate acestea doriţi să le înfăptuiţi,  haideţi să vă înscrieţi la
Maratonul Internaţional AROBS Cluj.



Pe data de 19 aprilie, Runners Club s-a pregătit să întâmpine la cea de a-v-a ediţie a maratonului, alergători profesionişti sau amatori de pe întreg mapamondul.
Sunt trei probe, maraton, semimaraton, maraton ştafetă, dar şi două cros-uri, unul destinat adulţilor şi crosul celor mici, şi un program variat, ce include încalziri animate de instructori de fitness. Nu lipseşte nici muzică live întreţinută pe tot timpul probelor, de un dj profesionist. Se organizează şi promoţii interesante şi momente de divertisment, o  festivitate de premiere a câştigătorilor, pasta party şi nenumărate surprize frumoase.



Traseul probelor tehnice măsoară 10,55 km şi va fi parcurs o singură dată de fiecare membru al ştafetei, de 2 ori de către semimaratonişti şi de 4 ori de alergătorii de la maraton. Mai multe detalii, regulamentul, cât şi modul de înscriere, găsiţi pe pagina oficială a maratonului .
Acest maraton este o cauză socială, prin care Runners Club împreună cu Fundaţia Comunitară Cluj, lansează o campanie de strângere de fonduri pentru copii şi tinerii cu insuficienţă renală cronică şi dependenţi de dializă, din grupul Asociaţiei Pentru Solidaritate şi EmpatieClaudia Safta. Ca şi în la Crosul Divelor, unde au participat 400 de alergătoare, şi acum locurile sunt limitate. Până pe data de 5 aprilie încă vă mai puteţi înscrie online aici, în limita a 100 de locuri. După această data se va mai putea înscrie doar dacă au mai rămas locurile rezervate şi neachitate. Inscrierea la Crosul BT şi la Crosul copiilor este gratuită. Maratonul, la cea de-a V-a ediţie, a devenit un eveniment simbol care defineşte oraşul Cluj-Napoca, ca oraş sportiv european. Dacă încă nu te-ai hotărât, mai ai doar 7 zile la dispoziţie ca să te hotărăşti!




Descoperă obiectivele turistice clujene în timp ce alergi! Înscrie-te acum!
Dacă sunt dintre voi, care doriţi să faceţi o donaţie, fie ea cât de mică, puteţi să o faceţi în contul

 RO45BTRL01301205F94787xx -contul ASOCIAȚIA PENTRU SOLIDARITATE ȘI EMPATIE CLAUDIA SAFTA


Noi cei care vom beneficia de implicarea tuturor participanţilor la acest maraton, vrem să vă mulţumim că ne daţi încă o şansă la viaţă. Mulţumim Asociaţiei Runners Club şi în special domnului preşedinte Horaţiu Morar, mulţumim sponsorilor acestui eveniment, celor din media, care au mediatizat acest maraton, şi nu în ultimul rând domnului Emanuel Ungureanu pentru implicarea profundă, pentru munca depusă zi de zi, pentru noi membrii beneficiari ai acestei campanii.


Boala osoasă renală

$
0
0

Ce este boala osoasă renală?
 
Boala osoasă renală apare atunci când există deficienţe de calciu, fosfor, hormon paratiroidian, şi vitamina D în organism. Acest lucru conduce la decalcifiere osoasă, demineralizare şi calcificarea vaselor de sânge şi a ţesuturilor moi. Când vasele de sânge se calcifică, ele devin rigide , existând riscul de a face accident vascular cerebral sau atacuri de cord.

Cum se dezvoltă boala renală în insuficienţa renală cronică?

Boala osoasă renală este o complicaţie frecventă observată la mulţi pacienţi cu insuficienţă renală, precum şi la aproape toţi pacienţii dializaţi. Aceasta începe, de obicei, în etapa a 3-a a insuficienţei renale cronice, însă severitatea diferă de la pacient la pacient. Există mai mulţi factori care joacă un rol important în dezvoltarea bolii osoase.

Fosforul este prezent în multe alimente. Rinichii sănătoşi, de obicei, elimină excesul de fosfor din organism.
 La pacienţii cu insuficienţă renală, rinichii nu sunt capabili de a elimina fosforul care nu este necesar în activitatea organismului.

Hormonul paratiroidian
 Glandele paratiroide sunt patru glande mici la nivelul gâtului, care secretă hormonul paratiroidian. Aceşti hormoni ajută la îndepărtarea de fosfor prin rinichi, precum şi creşterea nivelului de calciu din organism.

O funcţionare corectă a glandei paratiroide, face ca o mare parte din calciu din organism să fie depozitat în oase. Dar dacă aceste glande nu mai funcţionează corect, în timp, acest lucru va slăbi rezistenţa oaselor, şi există pericolul de a se fractura.

Un alt factor în boala osoasă este vitamina D. Această vitamină ajută la echilibrarea calciului în organism. Vitamina D se poate asimila din alimente sau stând în razele soarelui. Rinichii sănătoşi schimbă vitamina D la o formă utilizabilă pentru organism, numit calcitriol. Calcitriolul creşte aportul de calciu din stomac din dieta zilnică. Rinichii bolnavi duc la niveluri scăzute de calcitriol, acest lucru ducând la scăderea aportului de calciu, şi totodată la creşterea excesivă de hormon paratiroidian.

Cum este diagnosticată boala osoasa renală?

Modificările osoase pot apare  înainte de a fi sesizate orice fel de simptome. Nu există teste de imagistică medicală,pentru a depista aceste calcificări. Cu toate acestea, o radiografie stomacală se poate face, pentru a testa care este nivelul de calcifiere care poate să apară. În cazul în care diagnosticul este incert, o biopsie osoasă poate fi necesară. Biopsiile pacienţilor cu boală osoasă, pot determina  valori crescute sau scăzute ale structurii osoase. Acesta este, de obicei, efectuată sub anestezie locală, şi se prelevează o porţiune  a osului şoldului. Există patru tipuri diferite de oase observate la pacienţii care suferă de boala osoasa renală, structura oaselor depinzând de cantitatea de calciu asimilat. La pacienţii care nu sunt pe dializă, frecvenţa de a scade structura osoasă, este mai scăzută, în timp ce la pacienţii dializaţi aceste deficienţe sunt foarte crescute.

Cum se tratează boala osoasă în insuficienţa renală?

Modul cel mai uşor de a  trata, este de a controla nivelul hormonilor  paratiroidian şi al fosforului, din sânge.
 Acest lucru poate fi realizat prin schimbări în dieta zilnică, dializă, sau a medicamentelor, blocante de fosfor.
 Veţi avea nevoie, pentru a reduce aportul alimentar de fosfor, prin evitarea laptelui, seminţelor, brânzei, nucilor, untului, băuturilor carbogazoase, ciocolatei, carne grasă, şi bere.

 Medicamente numite chelatori de fosfaţi, pot fi luate în timp ce mâncaţi, la  mesele principale,pentru a scade aportul de fosfor din stomac şi absorbţia cât mai scăzută a acestuia în sânge. Exemple de blocanţi de fosfor sunt: carbonatul de calciu(carbogast,dicarbocalm), acetat de calciu, clorhidrat de sevelamer(Renagel).
 Vitamina D poate fi, de asemenea, adăugată, însă este nevoie de precauţie, deoarece acest lucru poate creşte nivelul de calciu din sânge, ceea ce poate contribui la o calcifiere şi mai mare a întregului organism. Dacă toate aceste tratamente nu funcţionează, iar nivelul hormonului paratiroidian continuă să rămână crescut, medicul poate lua în considerare eliminarea glandei paratiroide.
Reţineţi că, sportul vă ajută să faceţi oasele mai rezistente!

De ce este important să creşti rezistenţa oaselor?

Boală osoasă afectează o mulţime de oameni cu insuficienţă renală cronică(IRC). Dacă este lasată netratată, pot apare dureri articulare severe, deformări osoase sau în multe cazuri, fracturi.
 De asemenea, în insuficienţa renală cronică, apar anomalii metabolice care au un risc major în dezvoltarea bolilor vasculare(arterita, tromboza venoasă, depunerea plăcilor de aterom) sau chiar al accidentului vascular cerebral şi atac de cord.


MULȚUMIRI PROFUNDE CELOR 3500 DE ALERGĂTORI DE LA MARATONUL INTERNAȚIONAL AROBS CLUJ-NAPOCA 2015

$
0
0

Iată că, ieri 19 aprilie 2015, s-a desfăşurat Maratonul Internaţional Cluj.
Chiar dacă timpul nu a prea ţinut cu alergătorii, participarea a fost foarte numeroasă. S-au aliniat la linia de start 3500 de iubitori ai sportului, la categoriile de alergători profesionişti.



Startul a avut loc la ora 9 şi 15 minunte. Soarele dimineţii nu a vrut să fie prezent şi să creeze un mod ambiant pentru alergători, dar şi aşa startul a fost un succes. Probele s-au desfăşurat pe mai multe străzi ale municipiului Cluj Napoca şi al cartierului Grigorescu, iar linia de sosire a fost la Cluj Arena.
După o cursă fabuloasă, care a testat rezistenţa şi forţa psihică a alergătorilor, s-au desemnat şi câştigatorii.


START Maratonul Internațional AROBS Cluj-Napoca 2015
Am dat STARTUL probelor tehnice după un scurt moment de reculegere în memoria maratonistului Cornel Mișca care ne-a părăsit ieri. L-am întâmpinat pe Tibi Ușeriu care aleargă din Pasul Tihuța, începând de ieri, 215 km pentru cauza socială a evenimentului - copiii cu insuficiență renală aflați în grija Asociației pentru Empatie și Solidaritate Claudia Safta. ***We STARTED the technical races after a short moment of recollection in the memory of the marathonner Cornel Mișca who departed yesterday. We welcomed Tibi Ușeriu who started running yesterday from Bistrița county and will cover 215 km for this event's social cause - the children with renal insufficiency cared by Claudia Safta Association for Empathy and Solidarity.
Posted by Maratonul International Cluj on 18 Aprilie 2015

Proba de maraton masculin de peste 42 de kilometri din cadrul Maratonului Internaţional Arobs Cluj-Napoca, a fost câştigată, de un alergător kenian, în vărstă de 33 de ani, cu un timp de două ore, 25 de minute şi 24 de secunde. A fost urmat îndeaproape de alergătorul din Ungaria, Nagy Tamas.
 James Emuria, clasat pe primul loc la masculin, a declarat pe stadionul Cluj Arena, la finalul maratonului,că este foarte mulţumit de cursa făcută şi că este fericit că a câştigat.

"A fost bine, puţin vânt, sunt fericit că am câştigat. Am alergat la mai multe maratoane în cariera mea până acum, în Belgia, Polonia, Grecia. Mă antrenez în fiecare zi, acasă, în Kenya”, a spus Emuria.

Felicitările noastre se îndreaptă către câştigători, noi cei 52 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică, pentru că maratonul a avut şi un scop caritabil. Fondurile adunate în urma înscrierii la maraton, sunt directionate către Asociaţia Solidaritate şi Empatie "Claudia  Safta"a cărei beneficiari suntem, pentru a ne sprijini în lupta cu boala.

Mulţumim Asociaţiei sportive RUNNERS CLUBorganizatorul acestui maraton, şi în mod special domnului Horaţiu Morar
preşedintele asociaţiei. Mulţumiri profunde se îndreaptă şi către toţi alergătorii, care prin participare şi pasiunea pentru sportul în aer liber, au "pus umărul" , pentru ca noi cei suferinzi, să continuăm să sperăm şi la ziua de mâine.


 Nu vom uita niciodată, gestul maratonistului TIBERIU UȘERIU
un sufletist luptător, care a alergat 215 km pentru noi. A plecat din Pasul Tihuţa, prin vânt, ploaie şi chiar ninsoare, sâmbătă dimineaţa la ora 9. Doar câte 3 minunte au durat pauzele, la fiecare 50 km. Lupta a fost foarte dificilă, mai ales că a urmat noaptea. Cu răni pe la picioare, schimbare de echipament de câteva ori, căci timpul i s-a cam împotrivit, a ajuns cu brio la linia de start a Maratonului Internaţional Cluj. Dar cursa a continuat încă 42 de km, până la linia de sosire. Rămâi cu adevărat uimit, doar când te gândeşti la distanţa de 215 km, dar să te mai gândeşti la rezistenţă, la voinţă psihică.






UN ADEVĂRAT EROU!!!
Chiar şi premiul său l-a donat, împreună cu sumele strânse în urma acestei curse, pentru cauza noastră a copiilor dializaţi. Mulţumim din suflet!
Toate aceste lucruri, de care beneficiem, nu ar fi putut avea loc fără împlicarea domnului EMANUEL UNGUREANU părintele nostru de suflet, şi preşedintele Asociaţiei Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta". Cel ce ne este ca şi un tată în această familie, care te ajută, te încurajează, te răsfaţă, sau te mai şi mustrează atunci când mai greşesti în lupta cu boala.  Mii de mulţumiri din partea "copiilor săi de suflet"!


Vom continua să sperăm, să luptăm, fără ezitare! Cu implicarea voastră a tuturor, ne daţi o şansă la viaţă!

PS: Voi reveni cu un up-date la acest articol, când vom afla toate datele despre câştigători.


ANEMIA

$
0
0


Anemia este o afecţiune în care organismul nu dispune de suficiente globule roşii. Celulele roşii sunt necesare, pentru a transporta oxigenul de la plamâni la ţesuturile organismului şi dioxidul de carbon înapoi la plămâni. Ţesuturile organismului trebuie să aibă această oxigenare pentru a produce suficientă energie, să poată funcţiona corect. Procesele chimice prin care celulele produc energia, dezvoltă şi o moleculă cunoscută sub numele de dioxid de carbon, care trebuie eliminat din organism. Celulele roşii din sânge au un rol foarte important- oxigenează ţesuturile, transportă fluidele şi toxinele către rinichi, nutrienţii către duoden şi ficat, unde sunt asimilate.

Cum se produc celulele roşii?

 Există hormoni în organism, care ajuta la producerea globulelor roşii. Unul dintre acești hormoni este şi eritropoietina. Acest hormon este produs de către rinichi şi glandele suprarenale, dar la pacienţii cu insuficienţă renală aceste organe nu mai funcţionează, astfel nu se mai secretă eritropoietina.
Pentru a determina această anemie, se vor face mai multe teste, în mod regulat , la indicaţiile medicului, care va ajuta la o gestionare optimă a acestei anemii.

Testul principal în determinarea anemiei este hemoleucograma completă, care include nu doar hemoglobina,ci şi numărul de globule albe şi de trombocite.
 Celulele mari(roşii) pot prezenta o lipsă în acid folic sau vitamina B12, în timp ce celulele mici(microcytes) pot arătă lipsa fierului din sânge, boli cronice sau alte  tulburari funcţionale.
 Celulele albe pot determina dezvoltarea de infectii şi pot prezenta apariţia inflamatiilor, în timp ce, trombocitele sunt foarte importante, în determinarea timpului de coagulare a  sângelui.
Această analiză se face în fiecare lună, la pacienţii dializaţi, iar în cazul în care rezultatul nu este normal, se vor face teste suplimentare, pentru a se putea face o schemă de tratament optimă.

Cea de-a doua analiză este hemoglobina. O moleculă care conţine fier. Fierul este un bun transportor pentru oxigen, un element perfect pentru acest scop.
Valorile normale la un pacient aflat sub tratament prin dializă, sunt cuprinse între 10 şi 12 mg/ml, în funcţie şi de greutatea corporală. Hematocritul este un raport de celule roşii în sânge, şi se poate determina dintr-o cantitate mică de sânge. Este, în general, de trei ori (3X) valoarea hemoglobinei, dar în prezent, hemoglobina este măsurată şi calculată în locul hematocritului. Dacă valoarea  fierului este mică, celulele roşii din sânge nu pot funcţiona în mod corespunzător. Organismul este conceput în aşa fel încât, fierul să fie complexat cu alte molecule, şi strict controlat. Un lucru este sigur, anemia, la pacienţii dializaţi, poate fi tratată. Dar, trebuie văzute cauzele acestei afecţiuni.În general, bolnavii cu afecţiuni renale au puţină eritropoietină în sânge. Dacă în organism este un deficit de acid folic şi vitamina B12, aceste două molecule acţionează în mod direct la instalarea anemiei. O altă cauză, foarte importantă, la instalarea unei anemii severe, mai poate fi şi o sângerare  abundentă, la nivelul tubului digestiv sau urinar.

Pentru tratarea acestei afecţiuni, se administrează, în funcţie de nivelul hemoglobinei, substanţe de stimulare a eritropoiezei, cu fier, sau cu amândouă deodată, acestea înlocuind cu succes eritropoietina.
Acestea sunt, în prezent, administrate intravenos sau subcutanat (sub piele), în timpul tratamentului de dializă. Ca exemplu de substanţe, care ajută la creşterea nivelului de globule roşii, am putea enumera, EPO sau Epogen, darbepoietin sau Procrit. Toate acestea ajută la stimularea măduvei osoase, pentru a produce celule roşii.


Sursa foto-www.anemia101.com

Complicațiile insuficienței renale la copii

$
0
0

Boala renala cronica (IRC) la copii, are aceleaşi riscuri ca şi la adulţi.
 Acestea ar include complicaţii, cum ar fi: anemia, acidoză metabolică(niveluri ridicate de acid uric în sânge), anomalii electrolitice(valori crescute ale potasiului), hiperparatiroidism secundar (un nivel ridicat de hormon paratiroidian), boli osoase asociate, precum şi hipertensiune arterială.

Momentul în care funcţia renală se deteriorează rapid, este în perioadele de creştere a copilului. În această situaţie copiii necesită dializa sau transplant de rinichi. Aproximativ 50%  din creşterea creierului copilului şi aproape 50% din creşterea în înălţime, este afectată în primii doi ani de la debutul bolii.

Cauzele insuficienţei renale pediatrice sunt destul de diferite decât cele ale adulţilor. Majoritatea adultilor au insuficienţa renală legată de boala renala glomerulară. Aceasta se prezintă, de obicei, cu edeme, urina cu sânge, proteine urinare şi cu hipertensiune arterială. Boala de rinichi pediatrică, pe de altă parte, este adesea legată de boala renală interstiţială.

 Contrar adulţilor, majoritatea copiilor nu se prezintă cu tensiune arterială crescută şi umflarea membrelor inferioare şi superioare, ci mai degrabă ei prezintă simptome cum ar fi setea excesivă şi urinare foarte abundentă pe parcursul unei zile. Se întâmplă de multe ori, ca medicii pediatri să examineze  pacienţii pentru simtome diabetice, care se prezintă în acelaşi mod, ca şi în cazul insuficienţei renale.

După cum am menţionat mai sus, există mai multe complicaţii asociate cu insuficienţa renală cronică la copii. Prima complicaţie, şi cea mai frecvent întâlnită,  este anemia. Anemia poate fi tratată cu suplimente de fier, precum şi cu medicamente care stimulează producţia de globule roşii din sânge.

A doua complicaţie pe care o poate dezvolta un copil cu insuficienţă renală, este acidoza metabolică(apare atunci când rinichii nu mai pot elimina excesul de acid din organism), în aceste cazuri pot cauza încetinirea dezvoltării osoase la copil. Din fericire, acidoză metabolică, poate fi uşor de tratat cu medicamente. Citratul de sodiu, este medicamentul care este adesea folosit, şi bicarbonat sub formă de pastile.

Dezechilibru electrolitic este o altă complicaţie a insuficienţei renale pediatrice. În afară  de incapacitatea de a elimina acidul, rinichii copiilor cu insuficienţă renală, nu sunt capabili să elimine nici fosforul sau potasiul. Nivelurile ridicate de fosfor din organism, face ca cantitatea de calciu din sânge să scadă la valori foarte mici.

În timp, această hipocalcemie, poate provoca o secreţie anormală a unui hormon (hormon paratiroidian, PTH), şi care determină apariţia  bolii osoase. Un lucru îmbucurător este că există medicamente care pot ajuta la tratarea nivelurilor ridicate de fosfor (numiţi şi fosfat lianţi), precum şi a hormonului paratiroidian ( de exemplu, calcitriol). Mai mult, un nivel crescut de potasiu (hiperpotasemie) îi poate pune viaţa în pericol, unui copil cu aritmii cardiace (ritm cardiac neregulat), sau poate provoca chiar decesul.

Şi în această situaţie, există modalităţi de a preveni şi de a trata un nivel crescut de potasiu. In afară de medicamente, se vor folosi măsuri dietetice, pentru a a ţine sub control un nivel normal de fosfor şi potasiu în sânge.
Dar nu este un lucru neobişnuit pentru pacienţii cu insuficienţă renală cronică, să fie pe diete scăzute de fosfor şi potasiu, pentru a putea preveni apariţia  complicatiilor.

 Fiecare dintre complicaţiile de mai sus, creşte riscul unui copil dea încetini  dezvoltarea. Anemia, hiperparatiroidismul, acidoză metabolică, toate pot duce la afectarea creșterii unui copil, dar în plus, acest lucru poate fi cauzat şi de lipsa de o dietă alimentară specifică.

În multe cazuri s-au mai folosit injecţii cu hormoni de creştere, pentru a ajuta la dezvoltarea copiilor cu insuficienţă renală cronică.
 Din păcate, hormonul de creştere are riscul de a agrava boala osoasă la copii, care nu au un control corect al parathormonului.

În concluzie, există nenumărate  complicaţii asociate cu insuficienţa renală pediatrică. Sunt, la ora actuală, soluţii disponibile, pentru a optimiza sănătatea generală a acestor copii, în scopul de a preveni şi trata complicaţiile, în mod corespunzător.


sursa foto-voceapacientului.ro

Prevenirea fracturilor în boala renală cronică

$
0
0

 Ştim cu toţii că, pe măsura ce îmbătrânim, riscul de fracturi osoase creşte dramatic. Vârstă înaintată, pacienţi dializaţi sau care au primit un transplant de rinichi, au o şansă mai mare de a face fracturi osoase. Starea de sănătate a oaselor este foarte complexă. Oasele sănătoase au o structură solidă, cu o densitate crescută. Această densitate a oaselor se poate determina cu o scanare DEXA.
 Densitatea oaselor o formează calciul şi fosforul, depuse sub formă de cristale, pe o matrice de proteine.

 Dar această densitate nu este suficientă pentru a evita fracturile. Fluorura este un factor important, pentru a creşte rezistenţa osoasă. Aceasta creşte foarte mult densitatea oaselor, dar conduce în prealabil, la casarea(sfărâmarea) oaselor mai subţiri.
 O structură osoasă cu o densitate crescută, are calciu şi fosfor, depus într-o matrice de proteine.

 Pentru ca acest lucru să fie în limite normale, ai nevoie de un hormon numit PTH (parathormon) să  nu fie nici prea scăzut şi nici prea mare, în sânge. Este nevoie, de asemenea şi de vitamina D, pentru absorbţia calciului în oase.
 În boala renala cronica(IRC), PTH-ul poate fi prea mare, din cauza nivelurilor scăzute de vitamina D. Un nivel al fosforului prea crescut în sânge, poate face, de asemenea, PTH-ul prea mare. În timp ce oasele puternice sunt importante pentru a evita fracturile, un al treilea component poate fi mai puţin evident, puterea muşchilor şi un bun echilibru. Exercitiile fizice regulate, pot construi şi menţine forţa musculară, şi totodată, reduce şansa de caderi si fracturi.

Fosforul şi calciul
Fosforul este un element esenţial pentru construirea oaselor sănătoase.
 Adăugăm fosfor din multe alimente pe care le consumăm, deşi unele dintre acestea au un conţinut foarte ridicat de fosfor. Rinichii sănătoşi păstrează fosfor într-un interval normal, iar surplusul este eliminat în urina. Când rinichii sunt bolnavi, fosforul poate fi prea mare în sange, ceea ce face că PTH-ul să fie prea crescut, şi poate slăbi oasele.

 Puteţi ajuta la menţinerea unui  fosfor normal, urmând o dieta săracă în fosfor, şi luând blocanti de fosfor în timpul meselor principale. Aceşti blocanţi leagă literalmente o parte din fosforul din mesele tale, astfel încât să se absoarbă mai puţin.
Dar acesti blocanţi de fosfor, conţin în mare parte şi calciu. Pentru multe persoane cu boli de rinichi, calciul este benefic, iar pentru alţi pacienţi, poate creşte prea mare nivelul de calciu în sânge. Cel mai important lucru pentru sănătatea ta, este înghiţirea în timpul meselor a blocanţilor de fosfor, dar şi prin controlul fosforului prin ajustarea dietei.

Vitamina D
Vitamina D se produce atunci când razele ultraviolete iau contact cu  pielea. Dar din mai multe motive, cum ar fi purtarea de haine, cel puţin jumătate din toţi oamenii au un nivel scazut de vitamina D.
Vitamina D nu ajuta doar oasele, dar îmbunătăţeşte, de asemenea, puterea musculară şi echilibrul. Studii medicale au arătat că tratamentul cu vitamina D, creşte forţa şi echilibru, şi poate reduce riscul de a te dezechilibra şi de a  te prăbuşi. Niveluri scăzute de vitamina D, au fost, de asemenea, asociate cu riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer,  de a dezvolta hipertensiune şi boli cardiace.

Cum să controlezi PTH-ul
Medicul vă poate prescrie calcitriol, pentru a reduce PTH-ul din sânge.
 Aceste medicamente pot face chiar să îţi lungească viaţa. Studiile sugerează, că persoanele cu boli de rinichi care primesc aceste medicamente, trăiesc mai mult decât pacienţii similari care  nu au primit acest tratament.

Concluzia este că, menţinerea oaselor sănătoase la persoanele cu boli de rinichi poate fi o provocare! Chiar şi fără boli de rinichi, suntem mai predispuşi la oase fragile pe masură ce înaintăm în vârstă. Cele mai bune tratamente, până în prezent, sunt păstrarea nivelurilor de vitamina D, calciu şi fosfor din sânge în limite normale, şi menţinerea PTH-ului sub control, cu diferite medicamente prescrise, atunci când este necesar. Exerciţiile fizice regulate, pot ajuta la menţinerea muşchilor puternici, stimulând oasele pentru a ramane sanatoase.


Răcoare,distracție și savoare alături de BECK's GOLD

$
0
0
Savoarea berii are o traditie de mii de ani, iar în ultimile secole o amprentă desăvârșită.
Cu siguranţă, acest lucru îl cunoaşteţi cu toţii, dar cine ar rezista în faţa unei "blonde"? Dar în faţa unei Beck's Gold?

De când "colectez" tipuri de bere, am constatat că fiecare are gustul ei specific plin de puritate, unde își mai pune amprenta ,prelucrarea materiei şi pasiunea pentru producerea ei!
Curios din fire cum sunt, şi dornic de gusturi noi, am încercat şi
 Beck's Gold.
Iar acum să vă declar, dragi "tovarăşi", părerea mea. O bere de care să nu te poţi dezlipi nici când visezi.
 Are o aromă desăvârşită, cu doar 4% alcool, ceea ce îţi demonstrează că se poate şi altfel. Dacă am spus altfel, să vă spun părerea mea de degustător şi de rock-er.
 

Hai spune tu cititorule, cum ar fi să aduni 10 prieteni într-o cameră, să ascultaţi muzică rock? Ar fi precum la un cenaclu? Dar adaugă şi câte o bere Beck's Gold, şi să vezi cum se lasă cu karaoke şi petrecere funn!
Duminică, pe 28 iunie, fiind un pasionat de pescuit , am mers cu câţiva dintre prietenii mei. Totul era bine, timp frumos, vântul era liniştit, dar totul era cam plictisitor. Până când am savurat o bere Beck's Gold, şi totul a căpătat alt aspect. Vroiam să prindem peştele cu mâinile, să cântăm melodiile rock preferate......ce mai conta pescuitul? Era o experienţă nouă.
Şi ca să fie o experienţă şi mai funny, ne-am hotărât să mergem pe munte, la vîrful Nemira.Mult de urcat, oboseală multă, dar cine spune că.....în vârf de munte nu se poate face karaoke? Şi mai ales când ai alături şi un Beck's Gold? Totul devine posibil, căci berea este un ingredient minune prin care îţi poţi corupe prietenii, să stea la dispoziția ta 24 de ore din cele 7 zile ale săptămânii.
 

Pentru toţi cei ce gândesc liber, BECK’s a lansat recent o nouă bere – BECK’s GOLD, ,mai rafinată, mai ușoara, cu doar 4% alcool. Este o bere a fresh thinker-ilor şi a fost facută cu un scop: ca să arate că indiferent de situaţie, lucrurile pot fi făcute şi altfel.
Nu crezi? Iată mai jos o dovadă.


Dacă nu crezi, vezi că Beck's a lansat şi aplicaţia
aplicaţia "cine spune că"
unde poţi vedea păreri, concursuri şi lansări. Intră şi tu în această aplicaţie şi spune tuturor, cum Beck's Gold te face să gândeşti liber, să visezi şi chiar să realizezi. Dacă nu un concert rock în lift dimineaţa, poate altceva.....să putem experimenta cu toţii.
 

Cum am spus , povestind câte puţin din viaţa de zi cu zi, campania Beck's Gold, este precum :
Te răcoreşti în vârf de munte, savurând o bere Beck's Gold în timp ce te distrezi făcând karaoke.  Răcoare, distracţie şi savoare, trei din trei, şi mult mai mult....de vrei!
Beer and rock forever!

"Cea mai mare oră de sport"îți va schimba viața!

$
0
0

Stau şi acum şi îmi amintesc cu nostalgie de vremurile copilăriei.Când alergam ziua-ntreagă, când făceam tot felul de năzbâtii,vorba mamei, când mergeam cu tăta la peşte pe malul lacului din apropiere, şi nu îmi stăteau picioarele ziua toată. Parcă aveam "foc continuu în instalaţie"!
 
Am fost şi mai sunt un prunc de ţăran, locuitor al satului românesc de munte, unde viaţa este uneori mai grea, dar unde copilăria o trăieşti ferit de aglomeraţia urbană. Îmi amintesc dimineţile de vară senine, când ne trezeam la ora şase dimineaţa,căci părinţii plecau la lucrul câmpului. Primeam instrucţiunile pentru ziua respectivă, sfaturi despre cum să mâncăm, să dormim de amiază, să nu mai urcăm în cireşul vecinei, şi să facem sport la inele, aşa cum văzusem noi la televizor.....şi tot felul de poveţe, de care bineînţeles nu ţineam cont.
 
Cât era ziua de mare, nu stăteam nici un pic. Ne adunam vreo şase pici, ne organizam, şi începea joaca. Acţiunea se petrecea în livada din capătul gradinii de zarzavaturi, unde nu deranjam vecinii, doar puţin iarba şi păsările din copaci. Era acolo, şi încă mai este, o minunăţie, aer curat, verdeaţă cât să te uimeşti, copacii străjuiau livada ca nişte ieniceri, de parcă ziceai că încearcă să ne oprească din zarva ce o declanşam, era un rai într-o livadă. De la ora 7 începea programul. O prinsa era cel primul lucru pe care îl aprobam în unanimitate. Era aşa de plăcut să alergi desculţ, dimineaţa prin iarba plină de picături mari de rouă, să te mângâie soarele pe faţă, să tragi în piept o gură de aer curat. Până la amiază alergam cât ne ţineau picioarele, pe urmă schimbam tactica. Jucam ascunsa,prin curte, prin gradina vecinei, prin podul cu fân, care pe unde putea. Nu vă mai spun că masa de prânz rămânea de multe ori neatinsă, că de....cum aveam să mai primim o chelfăneală seara înainte de culcare?
După o ascunsa, care de multe ori se lăsa şi cu puţină supărare, începea înpuşcatilea. Se întuneca, şi era un mediu propice acestui joc. Aveam confecţionate tot felul de pistoale şi puşti din lemn, cum mai văzusem în filmele cu Florin Piersic, căci pe vremurile acelea nu prea găseai jucării, precum în aceste timpuri. Şi dăi şi fugi, şi te ascunde, urcam pe garduri, pe acoperişul fânarului din livadă, stăteam ascunşi în copaci,  un comando în toată regula. Aşa se făcea, că ne prindea miezul nopţii, alergând şi urcând prin toate cotloanele.

Acesta a fost copilăria, dar nici pe urmă nu a fost altfel. La şcoală în echipa de fotbal , eram considerat cel mai rapid jucător, chiar dacă cam faultam, la liceu m-am înscris la cursa de 100 m viteză şi campionate de tenis de câmp şi de masa, în  încinta şcolii.În timp am descoperit o nouă pasiune. Mersul pe bicicletă şi drumeţiile montane prin locuri neumblate. Mergeam câte 4-5 ore pe bicicletă pe drumurile montane, lăsam bicicleta ascunsă într-un tufiş, o acopeream bine cu frunze, şi o luam la pas prin pădure. De multe ori s-a întâmplat să mă prindă noaptea pe culmea muntelui, dar aveam toate cele necesare şi puteam coborâ spre casă şi în miezul nopţii.
Frumoase timpuri, şi le povestesc cu plăcere. Dar văd în zilele de astăzi, că majoritatea copiilor, a tinerilor şi mai ales a vârstnicilor, că sunt cuprinşi de acest sindrom al sedentarismului, care bineânţeles că dăunează grav sănătăţii. Copii nu mai aleargă căci sunt absorbiţi de tehnologie, părinţii lor uită de mersul pe jos sau pe bicicletă, cei vârstnici de multe ori preferă comenzile online, decât  să meargă la magazinul din colţul străzii. Toate acestea în detrimentul unei sănătăţi şubrede.
 


Dacă toate acestea, mai sus spuse, nu vă sunt străine, sau dacă vreţi să începeţi să faceţi sport, mergeţi la Cea mai mare oră de sport
care se organizează în Braşov, pe data de 11 iulie, în  bine cunoscuta Piaţa Sfatului. Chiar dacă eşti tânăr sau mai vârstnic, casătorit sau nu, dornic de a face o oră mare cât o zi întreagă de sport,iaţi prietenii, familia cu bunici cu tot, vecinii şi chiar duşmanii, şi mergeţi spre Piaţa Sfatului., pentru a petrece 12 ore în mişcare. De la ora 9 dimineaţa, când se poate face înviorarea, şi până la 9 seară, când se face puţină mişcare pentru un somn liniştit.
Acest eveniment este la a cincea ediţii, startul fiind dat la Bucureşti în parcul Mogoşoaia, continuă cu Braşovul, iar următoarea locaţie este în Mamaia pe data de 1 august. Dacă vreţi mişcare alături de câteva ore de plajă, îndreptaţi-vă spre litoral pe data de 1 ale lunii gustar. La aceste evenimente vor întreţine atmosfera, antrenori de fitness din ţară şi din străinătate.

Fundaţia Telecom, care organizează acest eveniment, vă va oferi gratuit acces la multe acţivităţi şi clase sportive:
#Kangoo Jumps cu Ildiko Dosa
#Rebound AAS cu Dana Boros
#Khai Bo cu Adrian Borozan (Fitness Scandinavia)
#Functional Training cu Cristina Androne si Ana Maria Guther (Fitness Scandinavia)
#Steel Combat cu Fernando Gorini
#Steel Tonic cu Fernando Gorini
#Zumba cu Marius Grancea si Mihaela Opria
#Onekor cu Mihaela si Marius

 Şi pentru ca provocarea să fie şi mai mare, se organizează şi crosul
"Mişcarea face bine"care este la a doua ediţie.Crosul va avea startul și finish-ul în Piața Sfatului și în cadrul acestuia va trebui să parcurgi un traseu cu diferite obstacole.

Scopul acestei "Ore de sport" gigant, este îndrumarea noastră spre a face sport şi strângerea de fonduri pentru copii bolnavi de cancer de la spitalul Fundeni. Astfel, prin această acţiune umanitară, învăţăm că mişcarea îţi menţine sănătatea fizică şi mentală, şi totodată dăm o şansă copiilor care doresc să vieţuiască alături de semenii lor.

Nu uităţi că "Mişcarea face bine"  indiferent de ce vârsta ai!
Viewing all 105 articles
Browse latest View live