Boala renala cronica (IRC) la copii, are aceleaşi riscuri ca şi la adulţi.
Acestea ar include complicaţii, cum ar fi: anemia, acidoză metabolică(niveluri ridicate de acid uric în sânge), anomalii electrolitice(valori crescute ale potasiului), hiperparatiroidism secundar (un nivel ridicat de hormon paratiroidian), boli osoase asociate, precum şi hipertensiune arterială.
Momentul în care funcţia renală se deteriorează rapid, este în perioadele de creştere a copilului. În această situaţie copiii necesită dializa sau transplant de rinichi. Aproximativ 50% din creşterea creierului copilului şi aproape 50% din creşterea în înălţime, este afectată în primii doi ani de la debutul bolii.
Cauzele insuficienţei renale pediatrice sunt destul de diferite decât cele ale adulţilor. Majoritatea adultilor au insuficienţa renală legată de boala renala glomerulară. Aceasta se prezintă, de obicei, cu edeme, urina cu sânge, proteine urinare şi cu hipertensiune arterială. Boala de rinichi pediatrică, pe de altă parte, este adesea legată de boala renală interstiţială.
Contrar adulţilor, majoritatea copiilor nu se prezintă cu tensiune arterială crescută şi umflarea membrelor inferioare şi superioare, ci mai degrabă ei prezintă simptome cum ar fi setea excesivă şi urinare foarte abundentă pe parcursul unei zile. Se întâmplă de multe ori, ca medicii pediatri să examineze pacienţii pentru simtome diabetice, care se prezintă în acelaşi mod, ca şi în cazul insuficienţei renale.
După cum am menţionat mai sus, există mai multe complicaţii asociate cu insuficienţa renală cronică la copii. Prima complicaţie, şi cea mai frecvent întâlnită, este anemia. Anemia poate fi tratată cu suplimente de fier, precum şi cu medicamente care stimulează producţia de globule roşii din sânge.
A doua complicaţie pe care o poate dezvolta un copil cu insuficienţă renală, este acidoza metabolică(apare atunci când rinichii nu mai pot elimina excesul de acid din organism), în aceste cazuri pot cauza încetinirea dezvoltării osoase la copil. Din fericire, acidoză metabolică, poate fi uşor de tratat cu medicamente. Citratul de sodiu, este medicamentul care este adesea folosit, şi bicarbonat sub formă de pastile.
Dezechilibru electrolitic este o altă complicaţie a insuficienţei renale pediatrice. În afară de incapacitatea de a elimina acidul, rinichii copiilor cu insuficienţă renală, nu sunt capabili să elimine nici fosforul sau potasiul. Nivelurile ridicate de fosfor din organism, face ca cantitatea de calciu din sânge să scadă la valori foarte mici.
În timp, această hipocalcemie, poate provoca o secreţie anormală a unui hormon (hormon paratiroidian, PTH), şi care determină apariţia bolii osoase. Un lucru îmbucurător este că există medicamente care pot ajuta la tratarea nivelurilor ridicate de fosfor (numiţi şi fosfat lianţi), precum şi a hormonului paratiroidian ( de exemplu, calcitriol). Mai mult, un nivel crescut de potasiu (hiperpotasemie) îi poate pune viaţa în pericol, unui copil cu aritmii cardiace (ritm cardiac neregulat), sau poate provoca chiar decesul.
Şi în această situaţie, există modalităţi de a preveni şi de a trata un nivel crescut de potasiu. In afară de medicamente, se vor folosi măsuri dietetice, pentru a a ţine sub control un nivel normal de fosfor şi potasiu în sânge.
Dar nu este un lucru neobişnuit pentru pacienţii cu insuficienţă renală cronică, să fie pe diete scăzute de fosfor şi potasiu, pentru a putea preveni apariţia complicatiilor.
Fiecare dintre complicaţiile de mai sus, creşte riscul unui copil dea încetini dezvoltarea. Anemia, hiperparatiroidismul, acidoză metabolică, toate pot duce la afectarea creșterii unui copil, dar în plus, acest lucru poate fi cauzat şi de lipsa de o dietă alimentară specifică.
În multe cazuri s-au mai folosit injecţii cu hormoni de creştere, pentru a ajuta la dezvoltarea copiilor cu insuficienţă renală cronică.
Din păcate, hormonul de creştere are riscul de a agrava boala osoasă la copii, care nu au un control corect al parathormonului.
În concluzie, există nenumărate complicaţii asociate cu insuficienţa renală pediatrică. Sunt, la ora actuală, soluţii disponibile, pentru a optimiza sănătatea generală a acestor copii, în scopul de a preveni şi trata complicaţiile, în mod corespunzător.
sursa foto-voceapacientului.ro