Anemia este o afecţiune în care organismul nu dispune de suficiente globule roşii. Celulele roşii sunt necesare, pentru a transporta oxigenul de la plamâni la ţesuturile organismului şi dioxidul de carbon înapoi la plămâni. Ţesuturile organismului trebuie să aibă această oxigenare pentru a produce suficientă energie, să poată funcţiona corect. Procesele chimice prin care celulele produc energia, dezvoltă şi o moleculă cunoscută sub numele de dioxid de carbon, care trebuie eliminat din organism. Celulele roşii din sânge au un rol foarte important- oxigenează ţesuturile, transportă fluidele şi toxinele către rinichi, nutrienţii către duoden şi ficat, unde sunt asimilate.
Cum se produc celulele roşii?
Există hormoni în organism, care ajuta la producerea globulelor roşii. Unul dintre acești hormoni este şi eritropoietina. Acest hormon este produs de către rinichi şi glandele suprarenale, dar la pacienţii cu insuficienţă renală aceste organe nu mai funcţionează, astfel nu se mai secretă eritropoietina.
Pentru a determina această anemie, se vor face mai multe teste, în mod regulat , la indicaţiile medicului, care va ajuta la o gestionare optimă a acestei anemii.
Testul principal în determinarea anemiei este hemoleucograma completă, care include nu doar hemoglobina,ci şi numărul de globule albe şi de trombocite.
Celulele mari(roşii) pot prezenta o lipsă în acid folic sau vitamina B12, în timp ce celulele mici(microcytes) pot arătă lipsa fierului din sânge, boli cronice sau alte tulburari funcţionale.
Celulele albe pot determina dezvoltarea de infectii şi pot prezenta apariţia inflamatiilor, în timp ce, trombocitele sunt foarte importante, în determinarea timpului de coagulare a sângelui.
Această analiză se face în fiecare lună, la pacienţii dializaţi, iar în cazul în care rezultatul nu este normal, se vor face teste suplimentare, pentru a se putea face o schemă de tratament optimă.
Cea de-a doua analiză este hemoglobina. O moleculă care conţine fier. Fierul este un bun transportor pentru oxigen, un element perfect pentru acest scop.
Valorile normale la un pacient aflat sub tratament prin dializă, sunt cuprinse între 10 şi 12 mg/ml, în funcţie şi de greutatea corporală. Hematocritul este un raport de celule roşii în sânge, şi se poate determina dintr-o cantitate mică de sânge. Este, în general, de trei ori (3X) valoarea hemoglobinei, dar în prezent, hemoglobina este măsurată şi calculată în locul hematocritului. Dacă valoarea fierului este mică, celulele roşii din sânge nu pot funcţiona în mod corespunzător. Organismul este conceput în aşa fel încât, fierul să fie complexat cu alte molecule, şi strict controlat. Un lucru este sigur, anemia, la pacienţii dializaţi, poate fi tratată. Dar, trebuie văzute cauzele acestei afecţiuni.În general, bolnavii cu afecţiuni renale au puţină eritropoietină în sânge. Dacă în organism este un deficit de acid folic şi vitamina B12, aceste două molecule acţionează în mod direct la instalarea anemiei. O altă cauză, foarte importantă, la instalarea unei anemii severe, mai poate fi şi o sângerare abundentă, la nivelul tubului digestiv sau urinar.
Pentru tratarea acestei afecţiuni, se administrează, în funcţie de nivelul hemoglobinei, substanţe de stimulare a eritropoiezei, cu fier, sau cu amândouă deodată, acestea înlocuind cu succes eritropoietina.
Acestea sunt, în prezent, administrate intravenos sau subcutanat (sub piele), în timpul tratamentului de dializă. Ca exemplu de substanţe, care ajută la creşterea nivelului de globule roşii, am putea enumera, EPO sau Epogen, darbepoietin sau Procrit. Toate acestea ajută la stimularea măduvei osoase, pentru a produce celule roşii.
Sursa foto-www.anemia101.com