Destinul ne-a hărăzit să fim locuitori ai acestui pământ. Un pământ care ne găzduieşte de mii de ani, care ne dă în dar apă şi hrană, care mai şi primeşte înlăuntrul său toate deşeurile noastre. Dar cel mai important lucru este, că dacă îl îngrijeşti şi îl cultivi, ai roade bogate pentru tot anul.
Pe mine, ursitoarele, mi-au sortit să mă nasc un pui de ţăran, şi mă mândresc cu asta. De mic copil am lucrat bucata mică de pământ din spatele casei. Mergeam dis de dimineaţă cu tata când se ara, duceam calul pe brazdă, mărunţeam pământul cu freza, şi câte şi mai câte . Tot ce putea să facă un pici de 10 ani. După ce însămânţam, vedeam zi de zi cum răsăreau plantele, parcă vedeai cum căutau să se ridice spre cer, sorbind din razele soarelui. În dimineţile mai secetoase le învioram, cărând apă cu găleata. Bucuria şi mai mare era când vedeam curpenii de castraveţi şi lujerii de roşii înflorind, când straturile cu ceapă erau verzi şi făr de buruieni, când porumbul rânjea spre seninul cerului. Toate se întâmplau prin munca noastră, a gliei strămoşeşti.
Timpul a trecut, dar nimic nu s-a schimbat. Grădina a rămas aceeaşi, doar că forţa de muncă s-a cam împuţinat. Eu m-am pricopsit cu o boală, iar la lucrat grădina nu a rămas decât mama. Dar trecând de 60 de ani, cu greu se mai poate încumeta să dea la sapă ziua-ntreagă. Dar chiar şi aşa, avem în grădină roşii româneşti crescute natural, fără fertilizatori chimici, castraveţi....de se minunează toată lumea, varză este din belşug, de ne ajunge să dăm şi la vecini. Ceapă,morcov, cartofi şi alte rădăcinoase, umple camara pentru tot anul următor.
Singurul lucru care mă nelinişteşte, este că anii trec, iar braţele mamei nu mai reuşesc să muncească ca altădată. Aşa că de mult timp pun la cale o surpriză. Să cumpăr un motocultor cu care o voi sprijini la lucratul pământului. Am strâns o bună parte din bani, iar anul acesta voi lua forţe mecanice de lucrat pământul.
Pe Gardenpedia.ro am găsit detalii importante despre acest motocultor. Cu un motor pe benzină în patru timpi şi o putere de 3,6 cp poţi ara cu uşurinţă orice fel de sol, chiar şi la o adâncime de 30 cm, are cârlig de prindere în caz că vrei să agaţi o remorcă după el. Cu două viteze înainte şi una înapoi voi putea manevra cu uşurinţă la orice lucru al solului.
Dacă vă întrebaţi care sunt lucrările ce se pot executa cu acest motocultor, printre acestea se află săpatul cu freza ataşată sub motocultor în locul roţilor, cât şi aratul cu plugul normal sau clasic şi combaterea buruienilor cu prăşitoarea tractată.
Tot cu această maşinărie mai pot cosi fâneţele, se poate efectua această lucrare cu ajutorul coasei ataşate de motocultor.
Chiar şi gazonul din curte îl pot tunde, prin folosirea acestui motocultor,pot transporta cu remorca tot ce am nevoie, se poate face şi erbicidarea în caz că au invadat buruienile grădina, sau chiar să însămânţez pământul cu seminţe de legume sau plante prăşitoare.
Multe s-ar mai putea spune despre aceste mini utilaje agricole, dar vă las pe voi să le aflaţi pe site-ul Gardenpedia.ro. Eu încă mă mai gândesc şi la o pompă de gradinăcă degeaba ari, frezezi, prăşeşti pământul, dacă nu îi dai şi apă. Aş avea nevoie şi de această pompă pentru a putea trage apa din puţul din grădină şi să o direcţionez către fiecare plantă, prin sistemul de irigare cu picurare. Aşa aş uşura în totalitate munca mamei în grădină. Şi ca să fac un pic haz de necaz, îi voi cumpăra mamei creme de mâini si pălărie de soare, pentru că nu va mai avea mâinile crăpate de atâta pământ. Va trebui să stea să se uite cum cresc legumele, cum se coc fructele, şi cum înfloresc trandafirii în grădina cu flori.
Vă invit şi pe voi să gustaţi, la toamnă, din recolta grădinii lucrate cu un motocultor profesionist. Să facem un cartof copt în jar, să mâncăm o salată de roşii cu castraveţi şi ardei proaspăt culese, şi să ne clătim gurile cu un vin cu aromă selectă, cu un gust de....."ia mai dă".
Viaţa la ţară este frumoasă când ai ce pune pe masă!
Sursa foto-casadex.ro,gardenpedia.ro