Auzim zi de zi despre criză economică, despre venituri mici, salarii care nu pot acoperi cheltuielile zilnice, o scădere vertiginoasă a nivelului de trai. Iarăşi un lucru care ne înspăimântă, este şi modul în care ne putem alimenta, şi cât de sănătos mâncăm.
În această perioadă, de aşa zisa criză economică, o perioadă în care resursele traiului zilnic devin tot mai sărace, să economiseşti în bucătărie, este o cale extrem de importantă prin care cu siguranţă vei reuşi să faci economii benefice în bugetul familiei.
Ştim cu toţii că irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, "Economiseşte cu Jamie", apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele".
Locuiesc în mediul rural şi veniturile mele sunt destul de mici, iar acesta este lucrul care mă face şi mai ambiţios în a descoperi noi metode de a economisi în bucătărie. De multe ori nu conştientizam că resturile pe care le aruncam sau le lăsam să se strice, puteam să le folosesc în alte preparate, şi astfel să fac economii importante.
Cunoscând în preajma sărbătorilor un nutriţionist dietetician, am putut afla din experienţa acestuia, multe lucruri importante. Cum să gătesc şi cum să mănânc corect. Respect zilnic sfatul de a nu depăşi 85 grame de carne gătită(sau 150 crudă), la prânz şi uneori seara. Am renunţat să gătesc alimentele "din ochi", ca să fie ....destul.
Carnea, pentru că locuiesc la ţară, este din producţie proprie, produsă în condiţii naturale. Dar să nu credeţi că acum arunc ceva la gunoi. Totul se foloseşte. Dintr-o bucăţică de carne de 150 grame proaspătă, fac o tocaniţă cu multe legume , fierbând-o înainte separat. În zeama rămasă, adaug o mână de tăiţei făcuţi în casă, morcov, ţelină şi o asortez cu puţin pătrunjel, şi e gata şi felul I. Din resturile de morcov şi ţelină, ca să nu le arunc, le pun în blender, mai adaug şi un măr, şi am făcut şi desertul. O băutură aromată şi vitaminizantă, bună pentru sănătate. Nu am aruncat nimic, împrovizez întotdeauna câte ceva din ingredientele rămase, descoperind astfel noi curiozităţi.
Mai folosesc pastele, după ce le fierb, le amestec cu ardei, roşii şi puţină ceapă tocate mărunt, ierburi aromate şi puţină brânză, făcând o salată delicioasă, care poate fi servită ca o mică gustare în timpul zilei.
Şi fasolea, păstăi şi boabe, este un aliment care nu îmi lipseşte din bucătărie. Este economă şi se poate utiliza în multe reţete. Ca să nu am de fiert ore întregi, o pun de seara într-o oală, o cuprind cu apă rece, iar dimineaţa se poate fierbe foarte repede. Prepar, după fierbere, un borş de fasole înăcrit cu puţin borş de putină, iar o parte din fasolea fiartă şi scursă, o fac iahnie pentru o gustare delicioasă între prânzuri. Dacă au mai rămas câteva bucăţele de carne şi fasole fiartă, le folosesc în salată, făcând-o astfel şi mai delicioasă.
Un aşa zis secret în alimentaţia mea, este şi laptele natural nedegresat. Mulţi aruncă laptele după ce au văzut că s-a acrit. Eu unul, laptele proaspăt îl fierb, păstrez cam cât să beau o cană dimineaţa, iar restul îl pun într-un recipient de sticlă. Îl las până a doua zi şi astfel mi-am procurat şi puţină smântână, şi un iaurt foarte gustos şi natural. Iar dacă nici acesta nu l-am putut consuma tot, îl pun într-un spaţiu călduros, şi când văd că s-a separat laptele de zer, îl pun într-un tifon, şi mi-am făcut şi brânză de vaci fără conservanţi. Şi ca să nu arunc nimic, păstrez zerul rezultat în urma scurgerii brânzei, şi pun câte un pic la borşul cu carne. Îi dă un gust acrişor, de îţi vine să tot mănânci.
Sunt multe secrete, dacă le pot numi aşa, prin care se poate economisi în bucătărie. De la alimentele preparate cât mai puţin, fără nici un fel de risipă, şi până la salate şi sucuri din fructe şi legume naturale. Nu rămâne decât să vă gândiţi înainte de a arunca la coş , alimente care se pot remonta într-o gustare delicioasă.
Şi fiind că au lansat această carte, cei de la Curtea Veche Publişhing au lansat şi un concurs destinat bloggerilor. Dacă vrei şi tu să fii
#EroulSaptamaniisau să SaveWithJamievino şi ne spune tuturor, modul în care economiseşti în bucătărie. Reţete sau trucuri, cu care să putem creşte bugetul familiei.
Lansez provocarea pentru Maria , pentru Ştefaniaşi nu în ultimul rând pentru Vavaly.
Sursa foto,blogalinitiative.ro