Quantcast
Channel: DIALIZA RENALA
Viewing all 105 articles
Browse latest View live

O călătorie memorabilă

$
0
0

Primavara a sosit, cu ale ei mreje de verdeata si flori pastelate, vremea s-a încalzit, uitând de gerurile iernii, si cred ca deja va faceti planuri pentru vacanta. Toti ne dorim o vacanta la mare sau la munte, si sa fie cât mai speciala, sa fie în muntii tarii noastre sau pe plaja Marii Negre, sa fie într-o tara din Europa, cu obiective diverse de vizitat, să fie de sărbatorile pascale sau de ce nu un sejur de 1 mai,  vacanta sa fie.

Dar pentru o vacanţa , pe care o doriti sa fie memorabilă, mergeţi la "doctorul de călătorii
Aerotravel
si veţi primi o reţeta sigură care tratează dorinţa de călătorie memorabila. Fiind un asa numit un "bolnav al calatoriiilor" mi-am ales si un prieten în alegerea destinatiei.

 Aerotravel te ajută să îti alegi locul unde sa petreci vacanta,să poti gasi cazare de tip early booking, si nu în ultimul rând îti ofera si un bilet de calatorie la preturi foarte atractive. 

Stiu ca avem în tara noastra multe obiective turistice,, apreciate de lumea întreaga, cu trasee turistice bine organizate, cazarea în conditii optime, plaja, mare, soare....cred ca ne putem acoperi toate pretentiile.

Dar va intreb pe voi
- Ce preferinte aveti in materie de destinatie turistica? V-ar place sa petreceti vacanta în România, sau doriti sa aveti o vacanta speciala cu destinatia turistica Europa?
Eu unul mi-as dori, si va sfatuiesc si pe voi sa o faceti, sa îmi petrec vacanta într-o destinatie externa, în europa, si anume în Portugalia.

Stiu ca Portugalia, pîna nu demult nu a prea avut succes în industria turismului.în afara de marile orase, precum Lisabona, Algarve, aceasta tara nu era cunoscuta de multi dintre turisti. Astazi, Portugalia înfloreste, ca o floare în roua diminetilor senine, a turismului din Europa.

 Iar în Portugalia, opreste-te măcăr pentru o zi, în vestitul oras

  Lisabona .

 Lisabona este una dintre cele mai linistite capitale europene de top. Aici viata decurge domol, oamenii zâmbesc tot timpul, iar soarele blând te invita la plimbari nesfârsite. Preturile sunt excelente, iar hotelurile si pensiunile sunt în stil boem-chic.

Mi-as dori sa pot vizita rechinii la cel mai mare oceanariu  din Europa, .....Sintra, un oras alpin plin de palate, iar din Sintra sa ma îndrept catre partea vestica unde se afla farul din Cabo da Roca, castelul Cavalerilor templieri, pentru a explora istoria medievala, si nu în ultimul rând centrul istoric al orasului  Porto.

Porto

este unul dintre cele mai vechi orase din Europa,  este un oras elegant, civilizat, celebru pentru vinul sau delicios si este vizitat anual de milioane de turisti.

 Doar cât am spus Porto, si gândul mă duce imediat la băutura rubinie, vinul dulce și pregnant, faimos în toată lumea. Dar orașul portughez cu o istorie de 2000 de ani are mult mai multe de oferit, într-o atmosferă liniștită, unde se îmbină perfect arhitectura romană, barocă, maură și neo-clasică. În Porto se poate calatori si pe valea râului Douro, care oferă peisaje uluitoare, dar şi condiţii excelente pentru cultivarea măslinilor, migdalelor și, da, a viței de vie – din care portughezii fac vinuri excelente.

Acestea fiind zise, va spun din experienta proprie ca va veti indragosti de acest oras. Nu vad ce-ar putea sa nu va placa. Un standard ridicat al vietii exista, o poveste frumoasa exista, verdeata exista, mancare buna exista, viata de noapte fascinanta exista. Restul depinde de voi, de portofelul vostru si de alegerile proprii. Iar dacă vă hotarâţi să mergeţi spre destinatia Portugalia, va ofer sprijinul prietenului meu Aerotravel, care are reţeta sigura pentru o călătorie de neuitat.


Pedalăm pe drum de munte

$
0
0

 Munţii României ne încântă mereu cu peisaje care-ţi taie răsuflarea. Nu cer nimic de la noi, ci doar aşteaptă să fie exploraţi şi să fie trataţi cu mult bun simţ şi responsabilitate.
Plănuit de câţiva ani de zile, si tot de atâtia si amânata, aceasta plimbare îsi astepta startul. Este primăvară, este călduţ, copacii au înflorit în toata splendoarea lor, aer curat......si se apropie si mica vacanţă de Paste....asa că vom merge cu

  bicicletele 


 într-o plimbare de 2/3 zile pe munte.
Cu inima stransa de codul galben de inundatii anuntat pentru toata tara, am plecat de acasa vineri dimineaţă. Împreuna cu Dan si Mihai, urcăm cu "buburuza" până pe la pensiunea Izvorul alb si oprim. Cam pâna acolo ne propusese-m sa mergem cu masina. Era deja un drum mai anevoios, de tară, si masina nu prea vroia sa fie prafuită. Dăm bicicletele jos de pe cupolă, le pregătim pentru "plimbare", parchez masina în curtea pensiunii, si presupunem cu totii că am fi gata de drum.

Dau drumul la GPS si urmarim traseul desenat de mine pe Google Earth. La început mergem pe asfalt câţiva kilometri si apoi iesim pe un drum de tara, care traversează un deal. Aici îmi aduc aminte ca vazuse-m pe harta un drum direct, care trecea dealul si hotarâm sa o luam pe el, parasind cursul pârâului. Suntem   întâmpinati de un aer curat si racoros, de munte si un plafon de nori foarte jos. Totusi nu par a fi aducatori de ploaie, asa ca suntem optimisti si pedalăm destul de în forţă pe drumul forestier.

Dupa câteva sute de metri, GPS-ul indica dreapta, pe undrum îngust si destul de găunos, ce urca  muntele. Ca sa fac o poza , bag ceva mai tare si ma dau jos de pe

  bicicletă 

 în faţa baietilor, sau macar asa am încercat, sa ma dau jos, caci adidasul se cupleaza din nou, fara sa-mi dau seama, în pedala si iau o trânta de pe loc de toata frumusetea. Noroc că aveam manusi, ca am cazut pe o piatra mare si colturoasa, care m-ar fi taiat destul de rău în palma. Asa am scapat doar cu o vânătaie si cu putin noroi. Dar aceste cazaturi sunt deliciul povestilor spuse prietenilor. Astept băieţii, trag o dublă când ajung, si urcăm spre culme.  Nu vorbim, parca ne-ar parea rău să tulburam linistea asta ce pare ireala pentru orasenii din noi. În zonă miroase a fân proaspat cosit, iar singurele sunete care se aud, este  zumzetul roţilor  pe drumul pietruit. Ajungem la cascada Năsoala, semn că nu mai este mult pâna pe culme. Urcam deasupra cascadei si continuam pe poteca de pe malul râului. Formele ciudate din albie ne însotesc.



Din râu se ridica o ceata misterioasa si, cum înserarea se apropie, zorim catre culme, caci trebuie sa ajungem pe lumina în locul propus. Dupa ce trecem printr-o cararuie plină de urzici, crescute la mai bine de 1 m, si care ne-au făcut tratament împotriva reumatismului, la cca 1 km se zăreste poiana din vârful Sovete. Pedalam cu forta, si în scurt timp ajungem.
Ne oprim într-un loc unde padurea se deschide si ne lasa sa privim valea de unde am venit. O priveliste de neuitat. În vale se zăreau dealurile care de care mai cocoşate, iar deasupra lor neguri care învaluiau ca un fular vârfurile brazilor. Dupa ce admirăm privelistea cartilor de basm, urcam pe bicle si pedalam înapoi spre baza muntelui. Frânele se udase si faceau un zgomot asurzitor. Se face intuneric curand si trebuie sa aprindem luminile. La un moment dat auzim in padure ceva mare care rupe craci. Ne aude si fuge. Nu stim ce a fost. Oboseala face sa para întoarcerea mult mai dificilă, chiar daca nu este asa.


De abia se mai vedea, asa ca suntem nevoiti sa aprindem luminile.Rămânem grupati. Acumulatorii mei se descarca, asa ca încerc sa stau cât mai aproape de ceilalţi doi. Norocul meu era ca nu mai aveam mult pâna în locul unde lăsase-m masina.  Drumul a fost putin umed, insa nu am simtit pierderea aderentei pe nicaieri.
Ajunşi la masina ne schimbam, ne stergem, urcam

 biclele


 sus si pornim catre casa.

Aceasta plimbare, este prima din acest an, cu un traseu mai lung.Mi-am propus ca pe timpul verii sa calătoresc mult mai mult, pe trasee necunoscute de mine pâna acum. Promit ca anul viitor o sa petrec mai mult timp alaturi de bicicleta mea, doar sa îmi permita atmosfera.


Elegantă şi strălucitoare cu By Alya

$
0
0







Primăvara este anotimpul învierii Domnului şi al reînvierii naturii.
Aşadar iepuraşul de Paşte vine odată cu primăvara.
 Anotimp nou,garderobă nouă şi nu numai.

Pentru că iubeste să fie tot timpul în centrul atenţiei ,să fie elegantă şi cochetă,in afară de vestimentaţie,soţiei mele îi place să poarte tot felul de bijuterii şi accesorii.
Fie că merge la birou, la o cină romantică sau o petrecere trebuie să-şi pună măcar un accesoriu care să se asorteze la ţinuta pe care o poartă.
Aşa că m-am gândit  să-i iau ceva special,care să o reprezinte şi să-i scoată în evidenţă personalitatea ,de aceea am căutat pe internet,un magazin de unde aş putea cumpăra.

Aşa am făcut cunostinţă cu By Alya,un magazin de bijuterii statement şi accesorii online,unde am găsit bijuteriile pe care le căutam.De la acccesorii de un minimalism discret, in linii clasice, pana la cele mai spectaculoase piese de bijuterie, item-uri opulente, care promit sa atraga toata atentia celor din jur.

Am comandat şi eu câteva brăţări ,pentru că erau la un preţ foarte bun,un colier şi o pereche de cercei, pe care să le asorteze cu rochia cea nouă,când vom merge la masa de paşte la socri.


Dar mi-a rămas gândul şi la unul din inelele pe care le-am văzut, şi care cu siguranţă il voi cumpăra la aniversarea celor 10 ani de căsnicie,pentru că ar străluci si mai tare pe mana ei si pentru că  By Alya e un magazin care oferă siguranţă,seriozitate şi in acelaşi timp cu preţuri pe măsura bugetului nostru.



















Aşa că indiferent daca ai nevoie de bijuterii pentru un moment deosebit din viaţa ta sau doar îţi doreşti să dai culoare ţinutelor tale de zi cu zi, accesoriile ALYA reprezinta solutia perfecta, accesibila oricand, in magazinul online byalya.com.

Cu Kartul Berg poţi motiva copilul să facă mişcare

$
0
0

"Prin miscare se condiţionează activitatea, iar prin aceasta se afirma, dezvolta si manifesta toate"
 Vincentiu Babes

Am fost cu toţii copii, şi ne amintim deseori, cât de neastâmpăraţi eram, si câtă activitate aveam în fiecare zi. Eram tot timpul cu chef de joacă, să facem mişcare. Eram foarte spontani şi curioşi să descoperim jocuri noi, prin care să avem activitate, consumându-ne astfel energia.

Părinţii ne învăţau de mici copii, că mişcarea ne face puternici, că vom putea gândi sănătos, că vom ajunge vârsta bunicii Ioana, care avea respectabila vârsta de 90 de ani. Şi ca să fac o legătură cu importanţa mişcării în viaţa unui copil, şi a întregii familii, îmi povestea bunica în zilele de sărbătoare, că doar atunci o puteai opri din activitatea ei zilnică, căci ea când era copil nu avea telefon, tabletă sau alte minunăţii, care să îi ocupe timpul.nu mergea cu microbuzul la cumpărături, pentru că nu era aşa ceva pe vremea ei.

 Era tot timpul într-o continuă mişcare. Mergea pe jos distanţe foarte mari pentru a putea face cumpăraturi, mergea 1 km până la vecinul din vale, jucau prinsa si ascunsa toată ziua. De aceea cred că a ajuns vârsta de 90 de ani fară probleme de sănătate, fără să poarte ochelari, şi fără sa meargă în cârjă.

 Aşadar, eu consider că, mişcarea, adoptarea unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos ar trebui să înceapă încă din copilărie. Prin adoptarea mişcării de către copii si inclusiv de toată familia, dezvoltăm un organism sănătos, o gândire înţeleaptă şi o viaţă fără "praguri".

 Dar cum poţi face un copil sa îi placă mişcarea?
Încearcă

  karturile cu pedale 


produse de  Berg Toys. Orice copil va fi vizibil surprins de aceste karturi. Mulţi dintre cei mici sunt atrasi de cursele cu maşini, şi cu siguranţă aceste "bijuterii" pe patru roţi, îl va încuraja să facă mişcare.
Cu un

  kart BERG Extra AF Sport Silver 


îi vei putea face un dar nemaipomenit pentru zilele de vară, dar îi vei putea oferi si o şansă în plus pentru o viaţă sănătoasă. Acest kart cu pedale nu are limite de vârstă. poţi să ai si 5 ani, dar poţi sa fii si bunic de 90 de ani, că vei putea lejer să conduci prin parc acest "bolid". Dimensiunile după asamblare sunt destul de reduse, de cca 152x82x86 cm, asa că nu ocupă mult spaţiu. De greutatea kartului ce să mai zicem.....îl pui pe un umar.

Are 41 kg, dar poate transporta o greutate corporală de până la 100 kg. Asa că chiar dacă sunteţi mai plinuţi veţi putea sa faceţi o cursă împreună cu cel mic, si veţi vedea că greutatea în plus va dispărea în scurt timp.......bineâţeles dacă veţi pedala în acest kart. Si te mai si gândesti că îţi este oferită o garanţie de 5 ani!

 Pedalezi înainte si înapoi făra să acţionezi vreun sistem de cuplare, este aderent pe orice teren, cu un scaun ajustabil,clacson, computer de bord pentru a vedea distanţa parcursă. Dacă vrei să mergi la cumpărături, si nu te descurci cu greutatea bagajului, kartul Berg te ajută. Are un sistem de ridicare pentru a putea aseza greutate mai mare pe faţă sau pe spate Nu vă rămâne decât să vă convingeţi singuri de spusele mele accesând siteul.

www.karturi-berg.ro 
 
Ştim cu toţii că deprinderile sănătoase se învaţă din familie. Dacă copii nostri ne vor vedea ca facem miscare, pedalând cu  karturile Berg, vor fi încântaţi si ei să facă acelasi lucru.


Ce ar fi mai plăcut, după o zi obositoare, decât o cursă prin parc cu un kart cu pedale de la Berg Tois? Orice copil va fi încântat să faca o plimbare alături de toata familia, si în acelasi timp putându-i oferi o oră, doua de miscare, detasându-l astfel de lucrurile mai puţin folositoare.

Cu toţii ne dorim de multe ori, să fim copii din nou, si să uităm de grijile cotidiene, asa că oferiţii posibilitatea celui mic, să îsi facă joaca, un mod plăcut de a face mişcare.



Sursa foto-
ebay.de
bergtoys.com.ar
karturi-berg.ro

Danone la zi aniversară

$
0
0

......15 ani de veghe asupra calităţii Danone.
Pe data de 15 mai, anul acesta, Danone a împlinit 15 ani respectabili, în producţia de iaurturi pe piaţa românească. Cu o bogata experienţă în producţia de iaurturi, de cca 100 de ani, a produs reţete noi de iaurturi, chiar şi pentru gusturile cele mai rafinate.



Cu un mare succes pe plan internaţional, a dat dovada de multă  încredere si pasiune, iar produsele rezultate sunt foarte apreciate de toţi consumatorii. Ca si producător local, este un ajutor de nădejde în economie. Foloseste cel mai bun lapte de la fermele din România, iar oameni cu experienţă pun mult suflet în ceea ce fac, într-o fabrică performantă.
Dar ca orice aniversat, primeste un cadou. Asa că acest dar constă într-un nou site, cu un design nou, cu un aspect foarte prietenos şi cu legături usor accesibile pentru diferite zone de continut, dar rămâne la decizia voastră ceea ce vă interesează.

Homepage-ul Danone.ro

 este bine organizat. Sunt opt secţiuni usor de accesat, din meniul principal cât si din link-uri secundare. Distingem secţiunea de noutăţi, unde oricine poate vedea stiri si noile produse care vor lua drumul consumatorilor. Poţi citi despre tot ce te interesează, legat de echipa de management, de pasiunile specialistilor din timpul liber, de drumul calităţii laptelui, începând de la fermele furnizoare de materie primă, şi până la fabrica din bucuresti. Si daca mai vrei să stii, mai poţi afla chiar şi drumul iaurturilor spre rafturile magazinelor şi în ultima instanţă, spre frigiderele noastre.

Dacă nu crezi.... putem vedea în sectiunea cu produse, băuturile tradiţionale, o gamă vastă de iaurturi si smântână, care au satisfăcut pe deplin, timp de 15 ani, gusturile tuturor românilor.
Pentru a ne oferi transparenţă si vizibilitate, s-a creeat pagina de comentarii, unde noi putem pune întrebări si primi răspunsuri referitoare la produse sau orice altceva, legat de Danone, iar angajaţii vor răspunde în cel mai scurt timp. în acest fel se poate creea o comunicare foarte utilă în descoperirea gusturilor consumatorilor, îmbunătăţind astfel calitatea iaurturilor.


 De altfel, cu acest design si această prezentare atragătoare, poate acoperi şi pe cei mai pretenţiosi internauţi.
Nu credeţi ce v-am spus?
Atunci ce aţi zice de o navigare pe
www.danone.ro
şi dacă aveţi alte păreri şi idei de îmbunătaţire, detaliaţile specialiştilor Danone, căci ei vă aşteapta cu propuneri si întrebări.

Noul site Danone.ro va asteaptă să îi faceţi o vizită online!

Să îi urăm un calduros LA MULŢI ANI!



Sursă foto
danone.ro
google-valentinbosioc.com

TRAFICUL DE ORGANE

$
0
0

IN ZIUA DE ASTAZI SE FACE TRAFIC CU ORICE SE POATE,FIE CA VINDEM,FIE  CUMPARAM,IAR ACEST LUCRU SE INTAMPLA SI IN CAZUL TRAFICULUI DE ORGANE,CARE SE  PARE A FI O AFACERE PROFITABILA.
SE RECOLTEAZA APROAPE ORICE,RINICHI,PLAMANI,BUCATI DE FICAT,CORNEE,TENDOANE,INIMA,VALVE CARDIACE,PIELE,ETC.
SE FACE RECOLTAREA,SE PASTREAZA IN ECHIPAMENTE SPECIALE DE UNDE SE EXPEDIAZA ILEGAL IN DIFERITE TARI.
EXISTA O MARE CERERE DE ORGANE PENTRU TRANSPLANT CE NU POATE FI ACOPERITA PE CALE LEGALA,IAR SARACIA II IMPINGE PE TOT MAI MULTI OAMENI SA RENUNTE LA UNUL DINTRE RINICHI SAU O BUCATICA DE FICAT ,PENTRU CA EL SE REGENEREAZA.
DE AICI SI IMPARTIREA TARILOR IN DOUA CATEGORII: "TARI DONATOARE" CUM AR FI CELE SLAB DEZVOLTATE CA ASIA SI AFRICA,DAR SI UNELE TARI DIN ESTUL EUROPEI SI "TARI PRIMITOARE",AI CAROR LOCUITORI ISI PERMIT SA CUMPERE CU ZECI DE MII DE DOLARI UN ORGAN.
PERIODIC AU APARUT DEZVALUIRI DESPRE RELELE SPECIALIZATE IN TRAFICUL DE ORGANE,CARE DADEAU SPRE ADOPTIE COPII PENTRU A LI SE RECOLTA ORGANELE IN VEDEREA TRANSPLANTURILOR.
ACESTE OPERATIUNI DE RECOLTARE SE FACEAU IN MULTE TARI,PRINTRE CARE SI ROMANIA,ASTFEL TRAFICUL DE ORGANE A DEVENIT O AFACERE INTERNATIONALA.
ASA A AJUNS SI REPOTERUL SUEDEZ KNUT KAINZ ROGNERUD SUB ACOPERIRE,SA GASEASCA UN FURNIZOR DE RINICHI IN TARA NOASTRA.UN ANUME COSNTANTIN SAISUI,II PROMITE ZIARISTULUI CA-I  VA INTREMEDIA O INTALNIRE CU MEDICUL MIHAI LUCAN.
SAISUI A OFERIT 11.000 DE EURO,PENTRU ACEASTA OPERATIE,DIN CARE 5.000 AR FI FOST PENTRU DONATOR.
CHESTIONAT DE REPORTER,CUM E POSIBIL O INTERVENTIE CHIRURGIGALA,AVAND IN VEDERE CA VANZAREA RINICHILOR ESTE ILEGALA IN ROMANIA ,SAISUI A EXPLICAT CA LUCAN "FABRICA ACTE"
DIN CARE REIESE CA DONATORUL AR FI RUDA CU PRIMITORUL.
ASA AJUNGE ZIARISTUL SA SE INTALNEASCA CU LUCAN,DUPA CARE APARE IN PRESA SCRISA UN MARE ARTICOL:"UN CHIRURG CASTIGA BANI FRUMOSI DIN TRANSPLANTURI". ACOLO SE SCRIA CA ROMANIA
A DEVENIT UN CENTRU AL COMERTULUI ILEGAL DE ORGANE.
ZIARISTUL STRAIN CARE VIZITASE ATAT CLINICA CAT SI INSTITUTUL DE UROLOGIE SI TRANSPLANT ,SPUNE CA LUCAN ARE O REPUTATIE DESTUL DE REMARCABILA IN ROMANIA.
INTR-O ENGLEZA PERFECTA LUCAN IL INTIINTEAZA CA TAXELE DE TRANSPLANT IN ROMANIA SUNT DE 6.000 DE EURO,FATA DE 80.000 IN SUA.,DUPA CARE INCERCAND SA NU DEA DE BANUIT,SPUNE CA LA NOI NU SE FAC TRANSPLANTURI ILEGALE,DOAR IN MOLDOVA SI TURCIA.
"ZVONURILE AU LUAT-O INAINTEA FAPTELOR" SPUNE LUCAN,DUPA CARE IL PLIMBA PE REPORTER PRIN SPITAL,DAR INCEPE SA FIE CAM SUSPICIOS SI NELINISTIT CAND I SE ADRESEAZA ANUMITE INTREBARI.
NEAGA ORICE COLABORARE CU SAISUI,SI CA E BOGAT,PENTRU CA MUNCESTE DE DIMINEATA PANA SEARA.
DUPA PULICAREA ANCHETEI DE CATRE ZIARUL CLUJEANULUI,LUCAN DECLARA CA ARTICOLUL JURNALISTULUI SUEDEZ NU ARE NICI O LEGATURA CU PERSOANA LUI.
''ARTICOLUL APARUT IN PRESA SUEDEZA LEAGA NUMELE MEU DE PERSOANE PE CARE NU LE CUNOSC SI DE CARE NU AM AUZIT NICIODATA. CEL CARE L-A SCRIS NU S-A INFORMAT CORECT DESPRE CEEA CE SE INTAMPLA LA CLINICA DIN CLUJ" , A PECIZAT LUCAN.
TOT LUCAN A DEPUS O PLANGERE LA SERVICIUL DE COMBATERE A CRIMEI ORGANIZATE PRIN CARE SA FIE GASIT "INTERMEDIARUL" CONSTANTIN SAISUI,DAR A FACUT SI PLANGERE IMPOTRIVA ZIARULUI DIN CLUJ CAT SI ZIARISTULUI SUEDEZ.
CONTACTAT DE ZIARUL DI CLUJ,ZIARISTUL SUEDEZ SPUNE CA SE ASTEPTA CA LUCAN SA-L DEA IN JUDECATA,ROGNERUD SUSTINE CA I-A SPUS UROLOGULUI CINE ESTE SI CE INFORMATII I-A FURNIZAT CONSTANTIN SAISUI ,IAR LUCAN AR FI REACTIONAT SUSPICIOS SI AGRESIV.ROGNERUD AFIRMA CA IMEDIAT DUPA CE LA CONTACTAT PE LUCAN "INTERMEDIARUL CONSTANTIN SAISUI A RUPT ORICE LEGATURA CU EL,LUCRU CARE II SUGERA CA CEI DOI AR FI PUTUT FI IN "CONTACT".
SI ACESTA NU A FOST SINGURUL CAZ DESPRE CARE S-A VORBIT ACUM CATIVA ANI SI S-A FACUT PUBLIC IN PRESA.
JURNALUL NATIONAL A AFLAT DESPRE POVESTEA UNUI TANAR CARE SI-A DONAT UN RINICHI TOT DIN CAUZA SARACIEI SI SANTAJAT FIIND A INTRAT CA INTERMEDIAR IN PIATA NEAGRA A ORGANELOR.
I S-A PROMIS O SUMA MARE DE BANI,DE CARE NU A MAI AVUT PARTE SI A AJUNS SA SE AUTODENUNTE LA PARCHETUL GENERAL,CA FIIND TRAFICANT DE ORGANE.
A POVESTIT TOTUL CU LUX DE AMANUNTE,IAR DE AICI S-A PORNIT O ANCHETA IN JUDETELE BRASOV SI CLUJ.
ACEST TANAR ERA DIN BRASOV SI IN URMA UNUI DIVORT A AJUNS PE DRUMURI,IAR MAI APOI CITIND UN ANUNT IN ZIAR A DAT DE UN ANUNT,IN CARE CINEVA CUMPARA UN RINICHI.ASA CA A SUNAT LA ACEL NUMAR,UNDE A DAT PESTE O DOAMNA CARE SUSTINEA CA E DIN GALATI SI AVEA NEVOIE DE UN RINICHI PENTRU BAIATUL EI,CARE ERA INTERNAT LA CLUJ,LA INSTITUTUL DE UROLOGIE SI TRANSPLANT.
AJUNS SI EL LA CLUJ,FEMEIA I-A SPUS CA-L VA ASTEPTA UN INDIVID,PE
NUMELE LUI EMIL SABAU CARE SE V-A OCUPA DE ANALIZELE CE TREBUIESC FACUTE.
TOT ATUNCI FEMEIA I-A SPUS SI DE SUMA DE 70 DE MILIOANE DE LEI,PE CARE ERA DISPUNA SA-I DEA IN SCHIMBUL RINICHIULUI.
EMIL SABAU,ERA LA ACEA VREME JURIST LA INSTITUTUL DE TRANSPLANT DIN CLUJ,IAR DUPA VENIREA ANALIZELOR LUI IULIAN
IACOB( ASA IL CHEMA PE DONATOR),ACESTA NU I-A MAI FACUT CUNOSTINTA CU TANARUL FEMEII CARE SPUNEA CA ARE NEVOIE DE ACEL ORGAN.
I S-A SPUS CA ESTE COMPATIBIL CU UN ALT BOLNAV,CARE ERA PE LISTA DE ASTEPTARE CARE ERA UN STRAIN SI AVEA SA PRIMEASCA O SUMA MAI MARE DE LA ACESTA,7.500 DE DOLARI,ASA CA NU A MAI STAT PE GANDURI SI A FOST DE ACORD.
A FOST PREZENTAT SI LUI LUCAN,DUPA CARE EL A PLECAT ACASA,IN BRASOV,URMAND SA REVINA CAND AJUNGE DIN STRAINATATE CEL CE AVEA SA PRIMEASCA ORGANUL.
NU AJUNSE-SE BINE ACASA,CA A FOST CONTACTAT DE SABAU,SI A REVENIT LA CLUJ,UNDE DEJA AJUNSESE PRIMITORUL STRAIN CARE AR FI DIN AZERBAIDJAN.AU FOST CONSULTATI IN PARALEL,DUPA CARE LUCAN I-AR FI SPUS CITEZ"SOLDATELULE,ITI IAU RINICHIUL DREPT"(ASAI SPUNEA LUCAN LUI IACOB,SOLDATEL).
SI POVESTEA CONTINUA,PENTRU MAI MULTE DETALII CITITI ACCESAND LINKUL URMATOR:
sursa articol

Un rinichi făcut la o imprimantă 3D

$
0
0

Astazi statisticile spun că 90% dintre pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplant. De multe ori se asteaptă un an, doi.....ba chiar şi zece. Acum depinde de norocul fiecăruia, sau de ce finanţe are. Nu vreau sa fac un caz din aceasta situaţie, dar ne întâlnim pretutindeni în Românica noastră.
Dar cu realitatea ne lovim zi de zi, aşa că să recunoastem că datorită multor neplăceri mulţi dintre cei ce sunt înscrişi pe lista de asteptare nu mai apucă să i se lumineze viaţa. Pleacă înainte de vreme.
Dar ştiinţa a urcat pe culmile cele mai înalte, şi asa s-a inventat
imprimanta 3d
care poate sa facă un organ compatibil 100% cu cel de-al tău. Ştiu că o sa ziceţi că mi s-a întunecat mintea, dar stiu sigur ce spun.

Cel ce a pus pe picioare aceasta tehnică este
Doctorul Anthony Atala
 director al Wake Forest Institutul de Medicina regenerativa, și Boyce profesor WH si presedinte al Departamentului de Urologie de la Wake Forest Medical Center - Universitatea Wake Forest.    Dr. Atala este un chirurg practicant si un cercetator in domeniul medicina regenerativa.



Povesteste că cu mai mulţi ani în urmă, având un caz cu slabe şanse de supravieţuire, stătea pe gânduri, încercând să găsească o soluţie.  Avea nevoie de grefă de piele pentru un pacient ars. Uitându-se spre împrimanta de pe birou, a zis......oare ce ar fi dacă am putea trage la imprimantă pielea omului?
Şi de acolo a început totul. Ani la rând au făcut tot felul de experimente, de invenţii, si asa într-o zi a scos la o imprimantă 3d specială o grefă de piele. A fost implantată unui hamster alb, cel ce are imunitate 0, iar după un timp destul de scurt acesta s-a vindecat fară complicaţii ulterioare.

De aici a pornit totul. Aflând statul american, şi fiind foarte interesat de aceasta invenţie(mai ales pentru soldaţii răniţi în afganistan, care veneau arsi sau fară membre), a investit milioane de dolari pentru a dezvolta aceasta oportunitate. La momentul actual se imprima piele umană şi oase, compatibile perfect cu structura corpului omenesc. De exemplu oasele se construiesc din titan si alte materiale secrete, care au o compoziţie poroasă, exact ca cea a osului. Cu timpul osul înlocuit se vascularizează, putând astfel absoarbe calciul şi evitând durerile insuportabile.

Acesta a fost începutul, dar de curând a imprimat.....dacă putem spune aşa,
 un rinichi uman
Ca şi la imprimarea unei coli a4, se aşeaza strat peste strat şi iese ce dorim. Asa si la rinichi, se alege pacientul, i se face un RMN la 360 de grade, este examinat în cele mai minuscule amănunte, se face un program pentru calculator, se atasează calculatorul la imprimantă, se încarcă imprimanta cu celule, sânge şi alte substanţe complexe, şi se porneste "tipărirea".


Şi iata că după 7 ore, spune doctorul Atala, iese rinichiul. Este compatibil 100%, evitând astfel riscul de a nu accepta organismul pacientului. Rinichiul este acoperit când iese din împrimanta cu un înveliş special care se toppeşte în interiorul organismului, şi astfel încet, încet preia funcţia care i-a fost prescrisă.
Aşadar acest rinichi este în perioada de teste, care vor dura aproximativ 4-5 ani, iar dacă după aceste probe, care vor fi cu adevarat un succes, va fi implantat oamenilor din intreaga lume. Dar să specific, totusi, că medicii chinezi au facut un ficat în miniatura care a trait 40 de zile fară probleme. Deja în SUA acest fenomen a luat o foarte mare amploare. Multe din universitatile de prestigiu au început să imprime ficat, inimă, sâni pentru femeile mutilate de cancer şi multe alte organe.

Se spune că peste 25 000 de locuitori ai SUA au acasă o imprimanta  3d, care poate imprima obiecte casnice, bijuterii, piese de masini, haine.....
Dar haideţi să nu uităm de Românica noastră.
Mă întreb şi eu ca si orice român
De ce oare nu s-a mediatizat aceasta invenţie?


Avem la Cluj o echipă formată din doi specialisti formaţi în străinătate, care dupa mulţi ani de studii si implicare în proiecte din Europa si SUA, au revenit în ţară pentru a-şi pune în aplicare învenţiile. Cu drag de România şi de români, au reusit să construiască o imprimantă 3d care imprimă la momentul actual doar oase. Dar au în curs cercetări privind realizarea de implanturi specializate cu celule dela pacienţi. Singurul lucru car îi împiedică enorm pentru a dezvolta această invenţie, este că statul român nu le acorda nici un sprijin.  Au folosit banii care i-au adunat cât au fost plecaţi peste hotare, fonduri primite din sponsorizari externe. Timp de 10 ani, de când au revenit în ţară cei doi specialisti, nu s-a mediatizat aproape deloc despre acest fenomen.

Să sperăm că cei responsabili vor lua în calcul şi aceste oportunităti, şi vor acţiona în consecinţă. Să acorde sprijin financiar pentru a putea reda viaţa tinerilor dializaţi, celor bolnavi de cancer si în general......tuturor pacienţilor.


Sursă informaţii
www.organovo.com
youtube.com
google

Anemia la pacienții cu IRC

$
0
0

Astăzi, dragii mei cititori, o să vorbim despre anemie. Nu stiu cât de familial vă este acest cuvânt, dar în următoarele rânduri o să încerc a vă face cunoscut ce însemnătate are în viaţa unui pacient dializat.

Ce este anemia?
 Anemia este o condiţie fizică în care celulele roşii din sânge (RBC), numărul şi / sau concentraţia de hemoglobină (Hb), sunt situate sub valoarea normală.
 Practic, sarcina principală al RBC-ului este de a oferi oxigen ţesuturilor organismului, în timp ce hemoglobina acţionează ca şi complex de proteine ​care transportă oxigen în interiorul hematiilor.
Sunt necesare multe elemente nutritive pentru o productie optimă de celule roşii. Cele mai importante sunt fierul, vitamina B 12 si acid folic.

 Fierul este absorbit din alimente şi transportat ulterior în sânge la măduva osoasă, unde este combinat cu componente specifice, pentru a sintetiza molecula de hemoglobină
Cu toate acestea, vitamina B12 şi acid folic(acesta este necesar pentru a creea celule roşii, structura proteinei care conţine fier în Hb) sunt destul de esenţiale pentru formarea şi maturarea RBC. În general, aceşti factori asigură că o hematopoieză adecvată (producţia de celule roşii) să aibă loc în măduva osoasă, rezultând un aport constant de celule roşii sănătoase.

 Pe lângă nevoia de cantităţi mici de vitamina C, riboflavina şi cupru, sinteza corespunzătoare a RBC, necesită un hormon numit eritropoietină renală(de asemenea, cunoscut sub numele de EPO), care este un stimulator important pentru producția de RBC.

Care ar putea fi simtomele?
Simtomele anemiei pot fi diferite de la caz la caz.Este asociată cu morbiditate cardiovasculară, precum şi o calitate scăzută a vieţii. Simptomele anemiei variază în funcţie de tipul de anemie şi cauza care a provocat această afecţiune.  Acestea sunt simtomele comune acestei afecţiuni:
-oboseală şi lipsa de energie
- scăderea capacităţii de concentrare
- ameţeli
- dureri de cap
- paloare(pielea îşi schimbă culoarea)
- respiraţie scurtă
- crampe musculare
- cresc batăile inimii peste limita normală(tahicardie)


De obicei, anemia, este depistată prin analizele de laborator, înainte ca simtomele să îşi facă prezenţa. Valorile normale pentru un pacient adult sunt situate între 11.0 si 13.0 la barbaţi şi în intervalul 10.0 si 12.0 la sexul feminin.

Ca şi tratament pentru această afecţiune ar fi următoarele metode:
transfuzia de sânge
Această metodă este benefică dar s-a dovedit în timp a fi şi puţin dăunătoare. Transfuziile au dus la o supra încărcare cu fier, iar aceasta supradozare nefiind tratată poate duce la afectarea ficatului şi al aparatului cardiovascular.
Aşadar, s-au descoperit factori de stimulare ai eritropoiezei (ESA). Acestea sunt derivate ale EPO naturale fabricate prin tehnologia ADN-ului recombinant şi  stimuleaza productia de celule eritroide din măduva osoasă.


Dar totuşi, o supradozare cu eritopoitină la pacienţii cu insuficienţă renală cronică poate degenera într-un risc mai mare de deces, se formează cheaguri de sânge(trombi), se poate face un atac cerebral, un accident vascular sau insuficienţă cardiacă. Acest tratament trebuie făcut sub supravegherea strictă a medicului specialist

Şi unele alimente pot ajuta într-o oarecare măsură la producerea de celule roşii, cum ar fi carnea roşie (  în special carne  slabă de vită), ficatul de pasăre şi vită şi galbenuşul de ou.
Nu uitaţi că sunt interzise abuzurile de orice fel.

Grădina model a lui moș Ion

$
0
0

Viaţa la ţară este râvnită de toţi, pentru că aduce un plus de valoare fiecărui om de pe meleagurile româneşti.
Şi iată aşa îmi încep eu destăinuirea.....

Mă numesc Ion, şi sunt de o vârstă cam trecută, dar ce mai contează câţi ani am când eu nu îi simt? ....Păi la cei 70 de ani trecuţi toţi îmi zic moş. Nu mă bucur prea tare dar .....se bucură alţii când o să ajungă şi ei ca mine. Cred că deja v-am plictisit spunând acestea, aşa că vă voi spune şi altele....
Ţăran am fost în vremurile de demult, şi am rămas cu aceeaşi îndeletnicire şi acum. În zona în care locuiesc este totul ca în basme......dimineţi cu câmpuri înverzite scăldate în lacrimă de rouă, codri seculari în care doinesc păsările pe o tonalitate care îţi alină orice suferinţă, cu ape repezi si curate, ce curg spre vale, strecurându-se ca într-un labirint printre pietre, totul .....este ....viaţă.
Aici în acest peisaj mirific îmi am şi eu, moş Ion, casa şi draguţa de gradină.

 Pe lângă casă am cam 1 ha pe care plantez an de an, prin rotaţie, culturile de leguminoase, pe partea dinspre vest am plantaţi o mulţime de dovlegei, varza, pentru că este mai tomnatică am sădit-o pe partea dinspre nord, dar să vă spun ca nu am uitat-o şi pe Joiţa, văcuţa din bătătură, şi i-am cultivat şi ei nişte porumb şi grâu, căci fară mâncărică bună nu mai dă lapte gustos.
Dar gata.....m-am fălit destul cu gradina. Să vă spun altele.....

Ştiţi că acum îmi dau seama că am peste 70 de ani? Acum când trebuie să merg la praşilă, când trebuie să merg la cosit? Nu mă mai ţin picioarele prea bine, spinarea mi s-a cam gârbovit.....mă cam lasă motorul. Dar să nu credeţi că am renunţat în ami întreţine gradina de zarzavaturi si să nu cosesc iarba pentru Joiţa.
O să spuneţi ca vă mint. Dar ia uitaţi-vă
ce maşinărie mi-am luat. O alimentez cu benzină, îi pun tot ce îi trebuie şi la muncă ...... Are putere mare, are şi roţi şi nu trebuie cărată în spate, doar o pornesti şi o ghidezi pe unde trebuie cosit şi treaba e gata în cel mai scurt timp. Ba încă pot să merg si la vecinul Costică să îl ajut şi pe el, căci are o răchie de prună de acu un an, când iei o gură ţi se zburleşte părul în cap......dacă îl mai am şi pe ăsta, că de....mă părăseşte şi acesta acum când mă simt în floarea vârstei.

În această primăvară am primit cadou de la un băiat de-al meu, plecat prin ţări străine, o altă maşinărie


 cu motor diesel în patru timpi de 9 cp. Ajutor de nadejde în gospodăria oricărui ţăran. Îi montezi accesoriile de care ai nevoie şi lucrările din gradină ies precum scrie la carte. Montez plugul şi pot face arătura, dau jos plugul şi aşez freza iar pământul îl mărunţeşc, tot cu el fac şi însămânţarea, când este timpul de praşilă îi schimb accesoriul şi merg şi prăşesc, îl folosesc şi la irigat, si la stropiri, şi în recoltarea şi transportul recoltei.....la toate lucrările. Aşa este că nu vă vine să credeţi?
Ştiu cum este, şi eu am avut aceeaşi îndoială, până când iată-mă în culmea satisfacţiei.
Am o grădină model, de mă invidiază toţi vecinii, merg mai drept deoarece nu am mai tras de coasă tot timpul, nu mai stau gheboşat cu sapa în mână, economisesc şi bani pentru că nu mai trebuie să chem căruţaşul să îmi transporte recolta......

Se spune de multe ori că atunci când esti bătrân dai în mintea copiilor. Ce credeţi voi, este aşa? Ştiţi de ce vă întreb? Mai zilele treccute mi-am propus să îmi cumpăr şi un tractoraş. Unul agricol, cu care să mă pot descurca eu pe ici pe colo. Dar cu ce bănuţi? Gânduri peste gânduri, planuri fara efect, întrebări.....fără răspuns. Mă gândeam eu.....scot banii de la saltea, că pentru copârşeu s-o mai gasi el cineva să îmi facă, iar restul fac o rata şi gata îl cumpăr. Aşadar, aştept până se va afişa în


promoţiile de aici

şi tractoraşul pe care vreau să îl am în bătătură, căci nu voi rămâne eu om bătrân şi fără de utilaj pe patru roţi.

Dacă veţi trece vreodată prin locurile noastre, prin Cucuieţii din vale, să veniţi şi pe la moş Ion să vedeţi ce gradină cu de toate are.Castraveţii iţi fac cu ochiul doar cât îi vezi, roşiile mari cât capul dau să roşească în razele soarelui, ardeii cresc într-o zi cât alţii în şapte, de parca vor să intre în cartea recordurilor, nu mai zic de vinete, ceapă varză şi alte leguminoase, care vezi cu ochii cum cresc. Şi să vedeţi livada din capătul gradinii.....Toţi pomii sunt plini de viaţă. Am adus apă din pârâu cu o  motopompă  şi le-am montat un aspersor, ca să nu sufere de secetă.


Sunt eu bătrân, dar cu aşa dotări mecanizate, să mai fiu sănătos încă vreo 70 de ani, şi grădina va fi mereu....zâmbitoare şi primitoare.

Un colț de natură și un loc de relaxare

$
0
0

Astăzi  mi-a venit o idee. Şi una foarte inspirată.Vreau să îmi reamenajez baia. Da da daa, aţi înteles bine.....baia. Chiar dacă toata lumea amenajează livinguri, balcoane, gradini.....eu asta imi doresc. Să fac din baie un colţ de rai. Şi să vă spun de ce m-am înverşunat asa de rău.
Mai zilele trecute, am fost în vizită prietenească la vecinul Mihai. Auzisem eu că face modificări şi eram curios să văd cu ochii mei ce face. Am rămas uimit de ce am găsit. Modificările erau făcute în baie. Era totul curat, cabină de duş nouă aşezată discret intr-un colţ, care zice  el că nu a costat aşa de mult, un vas de toaletă , model nou.....totul arăta extraordinar. Nu mai reuşeam să scap de laudele care ieseau din gura vecinului, că doar el are baie cu design modern.

Aşadar, rămânând cu gândul la baia lui Mihai, mi-a venit o idee. Ce ar fi să fac acelaşi lucru, şi să îi arat lui , cum îmi place mie să reamenajez o baie. Mai ales că


pentru amenajarea unei băi, este foarte diversificată. Cel puţin, pentru mine, baia a depăşit demult statutul unui loc funcţional.
Vreau să fac din baie nu numai un spaţiu unde îmi întreţin igiena zilnică, ci şi un loc de relaxare după o zi de muncă. Este o încăpere mică, dar care se poate, cu puţină imaginaţie, să îi aduci un plus de valoare şi elegantă în acelaşi timp.

Am scos cada, care era destul de veche, iar în locul ei am montat o
cabina de duş 
 care , pe lîngă faptul că ocupă un spaţiu mic, este şi economă. Dar ştiţi voi cum este, în familie pretenţiile sunt diferite. Soţia vrea să se bălăcească în apă cât mai mult, să fie cât mai multă spumă. Aşa că a trebuit să fac loc şi unei

cădiţe 

Am luat un colţar cu hidromasaj şi aeromasaj , astfel acoper şi nevoia de a face masaj în timp ce faci baie. Aceasta se potriveste de minune în partea din dreapta de cum intri pe uşă. Şi că tot am amintit de uşă......era foarte incomodă. Se deschidea în interior şi ocupa mult spaţiu. Aşa că am montat o uşă glisantă, aducând încăperii un plus de modernism. Deja parcă baia mea devenea mult mai încăpătoare.
Completez designul cu un lavoar, preferând unul din porţelan şi cu picior, pentru a da senzaţia de spaţiu extins, pentru că baia a fost întotdeauna un subiect de discuţie, datorită spaţiului mic. Iarăşi un lucru de care trebuie să vă spun, este vasul de toaletă,care a fost înlocuit tot cu unul de porțelan deși este puțin mai costisitor ,dar foarte rezistent și se curăță ușor.
 Şi că tot spusese-m că am spaţiu destul de mic, am căutat unul să fie suspendat şi cu rezervorul încastrat în perete.
Pentru că prefer simplitatea nu am dorit să adaug tot felul de lucruri care să dea senzaţia de disconfort. Aşa că mobilierul, căci şi de acesta este nevoie în baie, l-am dorit a fi în contrast cu cada şi cabina de duş.
 Un dulăpior şi cîteva rafturi în culoare pământie,  se armonizează  perfect  cu faianţa de pe pereţi. Ca să ocupe cât mai puţin loc, am căutat ca acest mobilier să fie tot suspendat . Astfel, trei rafturi stau deasupra cădiței iar dulapul lângă cabina de duș.

 Cu o oglindă imensă  
 am acoperit peretele dintre lavoar şi cabina de duş, astfel că lumină care străbatea prin fereastra reflectă în oglinda, dând senzaţia că eşti într-o încăpere foarte spaţioasă.
Şi pentru un confort sporit, atunci când ieşi din cadă sau din cabină, şi trebuie să îndepărtezi urmele de apă rămase, am aşezat pe jos covoraşe foarte pufoase, de culoare verde, care dau senzaţia că merg prin muşchi de pădure. Si pentru că veni vorba de muschi care cresc pe copaci.....nu v-am spus cât de mult îmi place ca în baie să fie cât mai multe plante. Aşa că nu am omis să adaug pe unde am putut, câteva vase cu flori, care dau viaţă încăperii, facând astfel din baie o oază de confort şi relaxare. E ceva mai diferit decăt am întîlnit până acum, pentru că  am adus în  baie și o bucăţică din natură,, cu flori şi muşchi.

Nu îmi rămâne decât să îl invit pe vecinul meu, să vadă şi el ce am realizat eu după o muncă destul de istovitoare. Să vadă că se poate realiza, dacă î-ți dorești, un spaţiu care să îi lase pe toţi "cu gura căscată". Şi dacă o să dorească, o să-i dau detalii din ce magazin am achiziţionat toate cele necesare, la un preţ foarte accesibil şi o calitate extraordinară.

Produse românești în casa mea

$
0
0

De multe ori ne amintim de anii copilăriei, şi ei rămân întotdeauna frumoşi şi coloraţi. Nu îi mai putem retrăi, dar putem zice că retrăim copilăria prin lucrurile rămase. Şi de ce am început să scriu aşa.....nu este greu de înţeles. Am rămăs un patriot, un iubitor de România şi de ceea ce este românesc. Întotdeauna am căutat să cumpăr produse autohtone, de la alimente,  îmbrăcăminte, produse de ingrijire personală şi chiar mobilă şi materiale de construcţii.
 
În primăvara aceasta mi-am mutat domiciliul de la un apartament din centrul oraşului, la casa părintească, aflată la periferie. O casa bătrînească, cu o curte destul de mare, cu gradină şi cu livada de pomi roditori. În casă toate lucrurile au fost păstrate, şi erau destul de deteriorate. Aşa că ce  era de facut decât să o reamenajez cu alte lucruri. Şi după cum v-am spus, prefer produsele româneşti. Toţi oamenii spun că produsele româneşti nu sunt bune.....dar nu ştiu ei că pierd mult. Se găsesc pe piaţă produse de calitate foarte bună şi la un preţ mult mai mic  decât cele din import.
 De cum am făcut rost de bani, am şi pornit în căutare de mobilă. Nu vă spun ce lungă a fost această experienţă, am "anchetat" , precum CIA, toate magazinele de profil şi supermarket-urile.....dar foarte puţine produse româneşti, şi cărora ei nu iţi ofereau prea multă siguranţă. Aşa că ce era de făcut?
 Salvatorul meu......mister internet!

O căutare simplă de produse românesti......şi rezultat......
Maderomania.ro

un magazin online cu produse româneşti, pentru amenajarea casei
Deschid,  şi cred că mi-a luat aproape o oră până am reuşit să pot vedea toate produsele. O gamă variată de mobilă şi accesorii pentru amenajarea dormitorului, livingului, bucătăriei şi chiar a unui hol. Mă contraziceam cu Stefi, soţia mea, care e patul cel mai confortabil, ce noptiere se potrivesc, că masa din bucătărie ar trebui nu ştiu cum......nehotărâre mare.
Mă înfurii.....iau numarul de telefon, şi sun numai decât.
Ţîrrrr, ţîrrrr şi răspunde un o persoană foarte draguţă, pregătită să iţi preia apelul numaidecât.
- Alo....., şi vocea mea se cam subţiase din cauza emoţiilor care venise precum o furtună, asupra mea. Se zice că bărbaţii nu au emoţii, dar vă spun eu că nu este aşa. Mai citise-m eu prin câteva cărţi cum ar trebui să faci că să îţi stăpâneşti emoţiile dar nu erau de nici un folos. Lânga mine soţia mă tot îndemna...ba spune aşa, ba întreabă aşa.....dar reuşesc să îmi revin şi încep convorbirea
- Magazinul  Made România?
- Da, şi suntem la dispoziţia dumneavoastră pentru orice informaţie.
Şi am început discursul, de la mutarea mea în casă nouă, de mobila veche şi până la doleanţele  soţiei. Nici nu mai avuse-se timp persoana de la celălalt capăt al firului să mai zică ceva. După câteva minunte m-am oprit şi.....în sfârşit am putut fi întrebat
- Doriţi un sfat în alegerea mobilei pentru casă?
- Da, chiar am dori să cumpărăm mobilă de provenienţă românească.
- Este o alegere foarte bună. În magazinul nostru se găsesc produse pentru amenajarea unei case, de la producătorii autohtoni. Dorim ca în acest magazin online, să putem reuni  cele mai bune produse româneşti, şi să vă oferim dumneavoastră, clienţilor, calitate remarcabilă la un preţ de producător.
- Apreciez foarte mult acest efort al dumneavoastră, şi de aceea am sunat. Dormitorul este destul de spaţios şi nu ne putem hotărâ ce s-ar potrivi. Dorim un sfat ....
- Dacă încăperea este spaţioasă, şi doriţi un pat modern,
  patul Lora
 ar fi o alegere foarte bună. Este elegant şi modern şi poate creea un ambient confortabil intr-o cameră spaţioasă şi plină de lumină. Este foarte rezistent datorită componentelor din lemn masiv de fag, îmbinate cu măiestrie, îi oferă rezistenţă indelungată. iar dacă doriţi, puteţi comanda şi un set de noptiere, create în acelaşi stil şi culoare, completând astfel dormitorul.
- Mulţumesc, cred că o să se potrivească foarte bine. Dar mai dorim şă amenajam şi  camera de zi, vă rog să ne ajutaţi să putem face o alegere bună. Ţin să precizez că această încăpere este mai micuţă.

- Bineânţeles....Pentru  camera de zi     putem oferi, de exemplu, pentru un aspect modern şi confortabil, o canapea Clinton. Se potriveste foarte bine într-un spaţiu mic. Şi alături de canapea vă recomand  si scaunele tapiţate Clinton, care împreună pot creea un spaţiu elegant şi numai bun pentru relaxare.
- Abia aşteptăm să le vedem  acasă....
- Sigur nu ve-ţi aştepta prea mult, transportul se face în decurs de 24-48 ore cu serviciul de curierat.
- Să nu uit....ar trebui să mai adăugăm şi un  birou, pentru că lucrez mult pe calculator, şi acest lucru necesită un spaţiu confortabil.
-O să le împachetăm pe toate cu mare grijă.....
-Vă mulţumesc.....dar ....ştiţi....,încerc eu să soptesc fără să audă Stefi, vreau să îi fac o surpriză soţiei şi să  adaug şi câteva accesorii pentru masă.

- Vă putem oferi din
această categorie 

un set de tacâmuri Veneţia cu 24 piese sau un set de 6 pahare Saint Vincent pentru servit şampanie, gama acestor accesorii este foarte diversificată şi se poate achiziţiona la un preţ mai mic decât preţul de raft.
- Adăugaţi amândoua seturi în comandă, şi alături de ele ceainicul cu capac albastru, pentru dimineţi pline de savoare, stând împreună cu Stefi pe canapeaua Lora, din camera de zi.
- Le veţi avea pe toate la dumneavoastră acasă în cel mai scurt timp.
 -Vă mulţumesc, vom fi îtotdeauna încântaţi să achiziţionăm de la dumneavoastră, produse autohtone.

Întotdeauna am trăit şi am simţit româneşte, aşa că vă sfătuiesc şi pe voi, ca  măcar din patriotism, din plăcere sau poate, uneori, din pură nostalgie, este frumos ca, printre produsele pe care le folosim zilnic sau pe cele ce le cumpărăm pentru amenajarea locuinţei, să se regăsească şi mărcile noastre româneşti. Acestea sunt, fără îndoială, dovada vie că şi în România se poate.

Esența unei veri într-un pahar de apă bună

$
0
0

"Apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieţii pe pământ"
Leonardo da Vinci

Apa este singurul lucru fără de care nu ar putea exista viaţă pe pământ. Şi ce poate fi mai plăcut, când esti în vacanţă pe plaja însorită a mării, stând relaxat pe un şezlong, răsfăţat de razele fierbinţi ale soarelui, decât un pahar de apă rece?

Și iată aşa îmi amintesc de o întâmplare,petrecută mai zilele trecute. Ne programase-m vacanţă, împreună cu toata familia, în a doua săptămână a lunii iunie. Se nimerise că se facuse cald, nu ca acum frig şi ploaie. Trei zile la rând făcusem bagaje. Ba că trebuie un tricou, ba un costum de baie, fuga la market şi cumpărăm, o cremă UV, căci se poartă.....o dezlănţuire totală facută în grabă.
Aveam şapte zile la dispoziţie pentru a ne reîncărca bateriile. Deplasarea am facut-o cu Miuţa, îi dădusem acest nume maşinii pentru că făceam o mie de km în trei zile. Punem bagajul pe maşină de duminică seara, ca luni dimineaţa pe la ora şase să fie plecarea. Mai verificăm din nou totul prin casă, prin maşină, ca să fie totul în ordine. Numai că aud soţia foarte supărată spunând:
- Tu nu mi-ai luat apă ieri?
Este o mare băutoare de apă, spune că o ajută să îşi menţină sănătatea şi silueta. Rămăsese-m fără cuvinte. Îmi aprinsese-m paie în cap. Începuşi eu să gânguresc ceva dar cu nici un efect.
- Lasă măi, că o să gasim pe traseu, dacă îţi va fi sete!
- Nici nu vreau să aud. Ştii bine că eu prefer Apa  Vittel pentru  că este curată şi sănătoasă. Ştii tu că esenţa unei vacanţe de vară reuşită este o apă bună? Si ştii tu căt de mult îmi doresc eu să merg în parcul de distracţii de la Disneyland? De ce nu ai luat apă?
Făcuse-m ochii cât cepele....Disney.....apă? Ce legătură are?
- Dar noi mergem la mare, spun eu cu un tremur în voce, nu la Disneyland, şi apă este destulă.
- Nu ţi-am zis pentru că vroiam să îţi fac o surpriză, în caz că o să câstig.

Această apă plată, îmbuteliată în peturi de 0,33 l, cu etichetă promoţională, pe lângă faptul că nu conţine nitraţi sau alte substanţe dăunătoare sănătăţii, are şi o campanie:
Găseste comoara de pe sticlele Vittel: o excursie la Disneyland pentru toată familia!
- Vezi că nu ştiai? Tu vezi concursurile doar de pe sticlele de bere. Dar mai ai încă timp să participi pentru că este valabil în perioada 5 mai-31 august. Nu trebuie decăt să cumperi o sticlă de apă Vittel Disney,  cu stiker-ul promoţional, să introduci codul unic în formularul de pe site-ul campaniei, şi aştepţi extragerea. Vezi ce simplu este?  Dar de ce să îţi dau "mură în gură" toate detaliile, când ai putea să intri pe site şi să vezi
 cum poţi câştiga
- Şi.....de unde ai cumpărat, zic eu plin de emoţie, că nu ne-ar strica o vacanţă în oraşul distracţiilor....
- Stai că nu terminasem de spus totul.... Pe lângă faptul că poţi câştiga vacanţa,
* la fiecare 3 sticle cumpărate, ajungi la prima comoară(un walpaper cu personajele Disney din această campanie)
*  cinci sticle dacă o să cumperi, ajungi la cea de a doua "comoară"( o serie de şabloane cu personaje disnei care pot fi printate pentru distracţia copiilor)
* la şapte sticle pe care le vei cumpăra, întâlneşti a treia comoară(forme de coroniţe şi urechiuşe de şoricel, care le putem printa şi pe urmă asamblă pentru cei mici)

Cred că cel mai bine ar fi să navighezi în
această pagină    
 pentru a vedea cu ochii tai imagini cu harta premiilor.
Pe lângă faptul că te hidratezi, îi şi distrezi pe cei mici. Stiu că atunci când vorbesc greu mă mai opresc, dar sunt foarte entuasmată de toate aceste premii oferite de Vittel.ro
 
Până terminase soţia de vorbit.....căci era într-o transă de emoţii şi satisfacţie, am dat fuga la marketul de la intersecţie şi am venit cu două bacsuri de sticle cu apă. Am împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură. Si cu soţia mulţumită , gata de mers la drum, şi cu setea astâmpărată, dar şi cu posibilitatea de a mai merge şi în vacanţa în Disneyland.

După un răgaz cam de o oră şi o discuţie mai aprinsă cu soţia, plecăm în drum spre marea care ne aşteaptă să ne scalde în valurile-i furioase. Aşteptăm cu nerăbdare sfârşitul campaniei, căci coduri am introdus cu nemiluita, şi poate ne-o lovi şi pe noi această "comoară".


Moș Ion Tocmai și-a cumpărat motorizată

$
0
0

Bună să vă fie inima, dragii moşului. Iată că am venit să vă povestesc o întâmplare....întâmplătoare, care se petrecu la șezătoarea de pe banca de la ţaţa Floarea.
De spus v-am mai spus, că mă numesc Ion, iar toţi îmi zic moş Ion. Nu ştiu eu ce au cu mine, că eu la cei 70 de ani trecuţi, mă simt ca un tinerel în floarea vârstei. Dar să las astea în voia celui de sus şi să vă povestesc întâmplarea, că acuş se face seară şi trebuie să merg iar la sfatul bătrânilor de pe marginea şanţului.

Mai zilele trecute, seara, pe la ora opt trecute fix, când soarele dădea peste culmea dealului, când te pişcă ţânţarii de îţi vine să o iei la sănătoasa, când oamenii în putere se strâng pe lângă casele lor pentru a-şi odihni oasele, noi, "tinereii" satului, ne adunasem la consiliu la ţaţa Floarea pe banca de la poartă. Că nu era să treacă ziua, şi să nu ne întrunim la radio şanţ, cum îi mai spuneau unii.

 Acolo veneau toţi vecinii, şi Şile a lui Măria, şi Nae din capătul satului, Gheorghe a Saftei, şi încă vreo câţiva, cu o ştire nouă, ba că aia s-a despărţit de unul, ba să vezi cum umblă fetele mai mult dezbracate, că cică se măresc pensiile......ştiri de actualitate nu glumă. După ce discutăm vreo două ore, vine şi ţaţa Floarea, plină de voioşie, îmbracătă de sărbătoare, cu o năframă nouă, de parcă o apucase vremea de ducă, şi trebuia să fie cât mai cochetă. În mână ţinea o "maşinărie", mai cât o cărămidă. Ne holbăm cu toţii la ea, cu ochii cât cepele, şi tindem a o întreba, toţi o dată, de parcă eram în armată:
- Ce ţii în mână ţaţă Floare? Nis-caiva meşteşuguri pe care le mai meştereşti dumitale?
- Nuuuu, dar ce crezi că mai am timp de lucrat ceva? Acesta este un telefon
cu care pot să vorbesc cu copii de peste hotare, ba mai pot să intru şi pe internet, că este foarte inteligent.
Rămăsese-m toţi cu gurile căscate de parcă eram la doctorul de dinţi de la dispensarul comunal.
-Şi pe semne că ai descoperit vreo comoară în capătul grădinii, îndrăznesc eu a o întreba.
- Ba chiar am descoperit o comoară. Se numeşte
Tocmai.ro
şi de acolo poţi vinde şi cumpăra tot ce iţi doreşte sufletul dumitale. Ia uite la mine ce frumos sunt îmbrăcată. Am dat acolo pe modă şi articole personaleşi mi-am luat sandale, o fustă şi un batic nou.
Stăteam cu toţii şi ascultam plini de uimire, cum vecina noastră descoperise aşa "comoară".
După o clipă de linişte, în care ne făceam tot felul de gânduri, începe iar tuşa să povestească, de parcă chiar era cu gura spartă şi nu mai putea opri vorbele să iasă.
- Am mai făcut comandă şi de un
aspirator

căci aşa sunt toate doamnele. Nu mai dau cu mătura, plimbă aspiratorul prin casă şi totul iese lună de curat.
Dar staţi să vă spun ce este mai interesant, şi de care sigur o să vă minunaţi.

Transportul este suportat de către Tocmai.roşi se face prin firma de curierat rapid, oameni buni, şi când ajunge maşina cu lucrurile care le-ai cumpărat, acasă, te lasă să deschizi pachetul. Aşa poţi evita situaţia în care coletul să nu conţină produsele comandate.
- Gratuit? strigăm cu toţii o dată....
- Da da daaa.....moş Ioane, vara asta Tocmai.ro plăteşte transportul.
- Păi am o bicicletă pe care nu mai pot plimba, şi aş putea să o vând. Pe urmă să mai pun restul şi să îmi cumpăr o cositoare, că picioarele nu vor să mă mai slujească în timp ce trag de coasă.
Vine vecina, şi se apucă de facut "mişmaşuri" pe cutia aia pătrată, de îi zicea ea telefon.
- Hai să vedem ce găsim. Dăm o căutare pe internet, accesăm Tocmai.ro.
 Poc cu degetul o dată pe un buton şi zice
- În categoria
maşini şi unelte agricole 
am găsit un anunţ cu ceea ce doreşti matale. O cositoare, cu un motor pe benzină, şi care nu este aşa de scump.
Ne înghesuiam cu toţii să vedem, că cică are şi poze produsul.
- Doamneee, dar ce bună mi-ar mai fi! Ia fă comanda ţaţă, că o să scot banii de la "saltea" , şi o să îi pun eu înapoi când voi vinde bălţata din bătătură.
- Gata moş Ioane, am şi cumpărat-o. În câteva zile vei avea cositoare.

Şi uite aşa, eu om bătrân, am cumpărat de pe Tocmai.ro o cositoare. De acum încolo o să avem ce povesti în fiecare seară. Cum am pornit la coasă cu motorizata, cum a mai căutat vecina Floarea nu ştiu ce pe site, şi cine ştie ce om mai descoperi pe acolo. Nu îmi rămâne decât să îi mulţumesc vecinei pentru cele descoperite în ziua aceea, şi să vă sfătuiesc şi pe voi, dragii moşului, să puneţi anunţ dacă aveţi ceva de vândut, sau să cumpăraţi, căci acolo găseşti orice îţi pofteşte inima.

Dializa la copii

$
0
0

Insuficienţa renală cronică este foarte răspândită pe plan mondial. Se întâlneşte la tineri, vârstnici şi nu în ultimul rând şi la copii.

Dializa peritoneală şi hemodializa la copii s-au dezvoltat abia la sfârşitul deceniului cinci şi începutul deceniului şase, fiind aplicate îndeosebi în insuficienţa renală acută şi în intoxicaţie exogene.

 Şi în prezent unii medici privesc cu scepticism hemodializa şi transplantul renal ca tratament al insuficienţei renale cronice terminale în pediatrie.
Problemele deosebite sânt mai puţin de ordin medical, cât mai ales cele de ordin psihologic şi socialpentru copii fiind foarte dificil acceptarea aceste stări, dacă o putem numi aşa. Pentru acest aspect al dializei, sunt creeate posturi de specialişti psihologi, acesta având experienţa de a creea un ambiant cât de cât satisfăcător.

Copiii bolnavi cu insuficienţă renală cronică terminală au întotdeauna un risc sporit medical, necesitând tratament intensiv şi complex. Orice secţie de dializă pentru copii trebuie să se afle în imediata apropiere a serviciilor de anestezie-terapie intensivă, chirurgie, nefrologie, neuropsihiatrie, radiologie, urologie, laborator. De-a lungul experienţei s-a observat că, la 8-10 milioane locuitori, este necesar un centru de dializă pentru copii, care să cuprindă: 2 locuri pentru dializa acută (peritoneală şi hemodializă),
2-4 locuri pentru hemodializa cronică şi doi rinichi artificiali pentru dialize în vederea transplantului renal.

 Ideal, sunt necesari incă doi rinichi artificiali(aparate de dializă) pentru cazurile de hepatită epidermica care, trebuie izolate.
 
Aici am facut o introducere pentru dializa în pediatrie, iar pe viitor voi preciza cât se poate de detaliat toate aspectele acestei boli cronice.

Sursa informaţii:
Google
Rinichiul artificial şi alte metode de epurare extrarenala- Nicolae Ursea

O aniversare trăită ca-n povești

$
0
0

Peste aproximativ o săptămână, într-o marţi, va fi o zi specială. Este ziua în care mi-am făcut apariţia în această lume. Pe înserat, după o zi plină de soare, într-o maternitate din apropierea locuinţei. Îmi mai spune mama că eram tare neastâmpărat, că dădeam tot timpul din picioare şi că nu îmi tăcea gura nici o clipă, nu că acum aş fi altfel. Dar acesta îmi este stilul.
Zilele au trecut, mare am crescut, dar îmi aduc aminte de vârsta copilariei, când totul era frumos, totul era cum ne doream, alergam toată ziua , jucam prinsa cu părinţii, o adevărată poveste. Acum, când au mai trecut anii, ne dorim să mai simţim măcar pentru o zi anii  copilăriei. Şi ce ne-ar putea împiedica să putem realiza această dorinţă?
Aşa că, m-am hotarât cu întreaga familie, să fac o petrecere aniversară, care să rămână o amintire plăcută peste ani. Şi ca să fie şi o bucăţică din copilărie, am propus ca temă a  petrecerii " Să retrăim copilăria". Am vrut să fie ceva inedit ....cum nu a mai fost,cu o ținuta cât mai nostimă, precum a  piraţilor din Caraibe. Nu v-am spus cât de mult ne plăcea să ne jucăm de-a piraţii,şi mai ales actul în care descopeream comoara piraţilor.
Un plan bine pus la punct, un sfat din partea soţiei, părerea celor mici......şi iată aşa se "punea pe picioare" petrecerea. Trebuia să facem înştiinţarea participanţilor propuşi, aşa că am anunţat prietenii printr-un răvaş, scris pe un  şerveţel specific temei alese pe care am scris:  se aniversează ziua unui "pirat", sunteţi invitaţi la o petrecere de pomină în
  straie piratereşti

 A doua zi nu mai conteneau telefoanele a suna. Erau toţi încântaţi să poată retrăi o frântură din copilărie într-o costumaţie piraterească.
Luni, la început de săptămână, începe "nebunia". în prim plan a fost amenajarea locuinţei, să fie cât mai aproape de realitate, şi nu ne-a fost greu pentru că am avut un ajutor de nădejde.

pentru crearea unei atmosfere cât mai veselă, mai copilărească.....baloane, coifuri, măşti, toate imprimate cu scene din filmul Piraţii din Caraibe.
A fost destul de greu să ne hotărâm, părcă deja intrasem în pielea de copil. Şi acest lucru se petrecea pentru că oferta era atât de diversificată, încât greu puteai lua o decizie.
Timpul trecea, intreaga locuinţă schimbându-şi înfăţişarea. Peste tot pluteau baloane,confeti cu aceleaşi motive piratereşti, chiar şi masa era aranjata în acelaşi stil, banere cu piraţi prin toate colţurile, pe un colţ al bibliotecii aşteaptă nerăbdătoare, pălăria de pirat, pistolul şi masca. De lustră am agăţat o
pinata cu panglici

cu model insula piraţilor, burduşită bine cu tot felul de jucării specifice. Toate planurile decurg fară probleme. Pregătim, pe lângă bucate alese, de îţi "lasă gura apă"şi dulciuri, de care copiii nu se pot despărţi niciodată. Și în final, ca totul să fie ca într-o poveste, am făcut împreună cu soţia mea, un tort cu doua etaje, acesta îl stabilisem ca punctul culminant al petrecerii.

Săptămâna trecuse ca vântul, şi ziua de duminică băte la uşă. Se făcu dimineaţă aşa de repede, ardeam de nerăbdare să înceapă petrecerea. Echipăm copii, luăm şi noi tinutele de piraţi.....şi aşteptăm învitaţii. Aceştia nu s-au lăsat prea mult aşteptaţi, şi încă au venit aşa de mulţi, cât nu am crezut vreodată. Aceasta era dovada că toţi îşi doreau să retrăiască copilăria, chiar şi măcar pentru o zi. Erau îmbrăcaţi aşa de nostim, pălării, pistoale, ocheane, măşti.....care cumpărate, care confecţionate în casă. Încet, dar sigur, party-ul prindea curaj. Pinata a fost primul joc cu care ne-am stârnit entuziasmul. Să vezi oameni de treizeci, patruzeci de ani jucându-se cu maşinuţele, să vezi, sau măcăr să îţi imaginezi tu cititorule, soţie cu familie şi copii jucându-se cu păpuşele. După amiază, când soarele îşi mai retrăsese razele arzătoare, am ieşit în curtea casei. Acolo am jucat şotronul, coarda sau ascunsa......totul era o nebunie.

Şi pentru că eu eram piratul şef, şi spuneau ei că aşa trebuia să se întâmple, au început să mă alerge prin curte şi prin grădina cu flori, ca să le spun unde am ascuns "comoara". "Comoara" fiind tortul. Alergasem eu cât m-au ţinut alergătoarele, dar au reuşit să mă prindă. M-am supus, căci aşa face un prizonier, şi am spus secretul. Au adus comoara în faţa prizonierului, şi se minunau cu toţii de cât de sclipitor era. De îţi venea să îl mănânci şi cu ochii. Ce poate fi mai rău decât să ai aşa bunătate de tort în faţă şi să nu poţi să il guşti!
Au stat ei ce au stat, au meditat retraşi pe o bancă din livada de meri, de parcă erau în  sfatul bătrânilor de altădată, şi au luat o decizie. Să îmi dea o pedeapsă! Să mă ungă cu bunătate de tort pe tot corpul. Că cica face bine la curaj, şi piraţii au nevoie de aşa ceva. Zis şi făcut. Cât ai clipi eram "îmbrăcat precum o prăjitură, în frişcă. O adevărată plăcere!

Încet, încet se lasă noaptea, iar soarele se ascunsese după muchia dealului. Oboseala deja începuse să îşi facă prezenţa, neinvitată. Mulţi dintre invitaţi au început să îşi anunţe plecarea. Niciodată nu vom putea uita aşa petrecere, pe care doar în poveşti o mai poţi descoperi. Și ce poate fi mai frumos, decât să îţi poţi retrăi copilăria, frumoasă şi plină de culoare, după 30 de ani?


Zile din vacanță petrecute în grădină

$
0
0

Luna lui cuptor şi-a făcut prezenţa, chiar dacă timpul nu era potrivit pentru atmosfera toridă a  verii. Printre picături de ploaie, tunete şi fulgere, a putut să răzbată uneori şi razele soarelui.  Nu a fost el prea generos, dar nu a uitat să îşi facă prezenţa măcar dimineaţa, pentru a mângâia cu razelei plăpânde , florile din grădină.

Da, din grădină. O grădină cu rânduri de trandafiri multicolori, care sclipesc de fericire în căldura soarelui, împrejmuiţi cu un gard viu de un verde argintiu, bine îngrijit. Aproape de trandafiri stau aşezate în rigole freziile  şi gladiolele, aşteptându-şi răndul să înflorească şi să completeze covorul plin de culori pastelate ale grădinii.

Acest an a fost destul de anevoios, cu precipitaţii multe, dar acest lucru nu mi-a creat un impediment în a-mi îngriji "locul meu de relaxare". Aşa numesc eu grădina cu flori. Un loc unde uit de stresul de peste zi, unde mă retrag în timpul liber, uitând astfel de aglomeraţie şi de zgomotul maşinilor din oraş. Vin acasă de la serviciu, după o zi istovitoare, iau o gustare în grabă şi merg să îmi umplu plămânii cu mirosul dulce al trandafirilor. Având apă din belșug, au crescut şi buruienile. Acestora nu le trebuie prea multă atenţie ca să îţi poată invada grădina. Tot timpul a trebuit scoase, lăsând loc florilor să prindă putere, pentru a vieţui până când bruma se va aşeza peste ele.
Dar cum vă spuneam, buruienile nu aşteaptă rugate să crească. De un capăt şi de altul al grădinii am lăsat cam un metru de teren descoperit. Pe aceasta am plantat, dar destul de rar câte un cireş, la umbra cărora stau şi citesc. După atâta ploaie, iarba a crescut atât de mult încât aproape nu te mai vedeai din ea. Îmi este necesară o
motocositoare 

ca să îi pot reda aspectul de teren îngrijit, şi să mă pot tolăni sub cireşul meu preferat, la umbra căruia să savurez câteva pagini dintr-o carte.

Dar.....numai mâine nu este poimâine, şi am aproape o luna de concediu. În afară de vacanţa pe care o voi petrece împreună cu familia, pe nisipul fierbinte al mării, mă voi îngriji de grădină. O săptămână voi sta alături de flori. Le voi stropi cu insecticid, voi da puţin fertilizator, pentru a creşte mai viguroase şi voi cosi iarba de pe spaţiul liber dintre cireşi.

Mi-am cumpărat
o motocoasă 

cu care voi putea cosi iarba chiar şi prin locurile mai greu accesibile. Nu vă pot spune cât de încântat am fost când am primit această cositoare. Este foarte uşor de pornit şi se utilizează foarte simplu, încât chiar şi soţia o poate folosi.

Cu un rezervor de benzină, un plin de ulei, şi în două ore treaba era terminată. Totul arată altfel acum. Pot să îmi înstalez şezlongul sub cireş şi să continui vacanţa. Nu mai rămâne decât să mai procur un sistem de irigaţie cu programator, pentru că luna iulie se anunţă secetoasă. Iar când vom pleca la mare, grădina să nu sufere prea mult.  Nu le voi putea oferi dragostea mea de grădinar, dar le voi dărui apa, atât de necesară pe timp călduros.
Vă aştept pe toţi, dragii mei cititori, să vă delectaţi nasul şi ochii, cu aroma şi coloritul trandafirilor.



Jucăria preferată

$
0
0

Este luni, început de săptămână, ora 5 dimineaţa. Totul este liniştit, nici măcăr urmă de activitate în
magazin.
Nimeni nu îşi făcuse prezenţa la această oră. Înăuntru, pe un birou, zăceau, parcă uitate de vreme, un pix şi un maldăr de documente, stivuite unul peste altul. De jur împrejur "gemeau" rafturi îmense sub greutatea mărfii. Suprapuse erau aşezate jucariile pentru copii, aproape le stăteau ca nişte prietene şi lenjeriile pentru pătuţuri şi tot felul de accesorii. Cărucioarele, tricicletele, mergătoarele, toate destinate ştrumfilor, aşteptau şi ele într-un colţ, somnoroase, după visele plăcute de peste noapte. Rânduite mai în spate, stăteau bicicletele, pentru cei ce trec de vârsta de bebeluş. În prin plan stau aşezate
maşinuţele electrice
aşteptând cu nerăbdare să facă cunoştinţă cu un copilaş, doritor a le pune în mişcare.
Sunt toţi ca într-o familie numeroasă. Îşi ştiu fiecare locul pe raftul lui, niciodată nu se ceartă, toate sunt frumoase şi apreciate de toţi copii.

De la o fereastră, care de abia se mai zăreşte de după muntele de jucării, caută să se streccoare o rază de lumină. Pătrunde din ce în ce mai puternic, scoțând în evidenţă, precum un reflector frumuseţea unui manechin, aspectul atrăgător al maşinuţelor.
Dintr-un colţ, se aude vocea mai piţigăiată a
trotinetei 

strigând la suratele ei....
- Heeiiii, suratelor, vedeţi ce zi frumoasă este azi? Sigur se va găsi şi pentru noi un cumpărător, şi să ieşim la o plimbare pe aleile din parc.
- Ba eu o să fiu dorită, strigă furioasă
bicicleta
Eu că sunt mai rapidă şi am multe viteze.
- Şi ce credeţi voi, mormăi căruciorul, pe mine sigur o să mă vrea cineva. Cu siguranţă a mai venit un bebeluş pe lume, şi o să âi cumpere părinţii un cărucior.
- Daaa, toate sunteţi frumoase, toate nu ştiu cum mai spuneţi voi că aţi fi..... dar uitaţi-vă la mine, spuse maşinuţa, ce cochetă sunt, ce culori atrăgătoare am, când o să mă vadă un băieţaş sau vreo fetiţă, sigur o să mă vrea.....
Zarva ajunsese la cote maxime. Nimeni nu mai înţelegea nimic. O clipă mai era şi totul devenea o luptă crâncenă. Dar deodată se auzi un zgomot dinspre uşă.....
- Gata, strigase scuterul, vin angajaţii să ne împacheteze. Să vedem astazi care o să fie preferata.
Totul se acoperi cu o linişte deplină. Pe uşă intră cei ce se ocupă cu împachetatul produselor. Nu durează mult şi telefonul începe a suna, semn că deja o să fie împachetată o "surată jucărie".
- Alo da, suntem Magazinul de maşinuţe.ro. Cu ce vă putem ajuta? Doriţi o maşinuţă electrică? Pentru copilul dumneavoastra.....da este foarte bine.
A urmat o convorbire puţin mai lungă, semn că acel client dorea mai multe detalii, şi cu siguranţă le-a obţinut, pentru că operatorii magazinului sunt experimentaţi.
Într-un târziu aflase şi celelalte "surate" din familie cine era prima din acea zi care îşi găsise un "stăpân".
- Aţi ales un cadou foarte frumos pentru puştiul dumneavoastră, se auzi vocea operatorului.
Maşinuţa electrică   
este un produs nou, şi este foarte uşor de folosit.Dacă vreţi îi puteţi regla scaunul după preferinţe, iar pentru siguranţă maximă, masinuţa are şi centură de siguranţă. Dacă nu se descurcă prea bine copilul cu cele doua pedale,care acţionează înainte şi înapoi,  îl puteţi ajuta dumneavoastră, acţionând maşina din telecomandă. Singurul lucru de care trebuie să vă îngrijiţi dumneavoastră, este să încărcaţi bateriile. Deşi tin aproximativ două ore de mers continuu, copilul nu are voie să încarce acumulatorii.
Comanda fiind încheiată, maşinuta, a fost împachetată, urmând să o ia curierul. Acesta trebuia să ajungă la destinaţie numaidecât, pentru că a doua zi era aniversarea puştiului. Toate produsele din magazin îşi aşteptau nerăbdătoare rândul să fie împachetate. Până la sfârşitul programului majoritatea se vor despărţi de celelalte jucării, aşteptând până a doua zi, când familia Magazinul de maşinuţe.ro se va reîntregi cu noi şi noi "surate".

Dializa la copii-partea a II-a

$
0
0


Continuăm, astăzi, cea de-a doua parte a dializei la copii. Mai jos detaliăm, sper că pe înţelesul tuturor,etapele prin care un copil este pus pe un rinichi artificial. Cateterizarea si punctionarea sunt etapele destul de dificile, prin care un copil îşi poate continua viaţa.

 Aşadar, puncţia percutanată la copiii mici şi nou născuţi se face pe un vas descoperit. Se puncţionează arterele femurală, humerală, radială sau vena safenă, cefalică, b azilică, jugulară, subclaviculară, pentru recoltarea sângelui şi a unei alte vene potrivite pentru repeţiizarea sângelui. în acest scop, se folosesc ace de puncţie adecvate.

Cateterizarea venei cave inferioare se face după tehnica Seldinger, cu ajutorul unui cateter cu două lumene sau două catetere, păstrând intre extremităţile lor interne o distantă de aproximativ 3 cm.
Avantajele acestor catetere constau în faptul că au extremitatea externă la îndemână, sunt uşor de manevrat şi sunt plasate profund în vase mari, oferind un debit sanguin mare.

Aceste catetere se pot folosi şi între dialize, pentru perfuzarea de soluţii hipercalorice sau hiperosmotice. Permit măsurarea presiunii venoase centrale.
Cateterele sunt confecţionate din polivinilclorid sau din polietilen (nu se folosesc catetere din teflon ori cauciuc siliconat, rău tolerate de ţesuturi şi vase). Se evită, în acest fel, tromboflebitele şi flegmoanele.
Datorită ţesutului grăsos subcutanat, adesea bine reprezentat la nivelul coapsei şi sub plica inghinală, vena safenă internă se descoperă chirurgical. Astfel, se evită hematoamele şi tromboza vasculară prin puncţie percutană.
Venele periferice ale membrelor toracale şi pelvine sunt adesea lezate prin solicitare în terapia intensivă, rămânând nemodificate doar vena safenă internă, vena femurală, vena jugulară şi vena subclaviculară.

La sugari şi copiii mici există pericolul flegmoanelor la nivelul abordării vaselor, datorită intertrigoului, infecţiilor cutanate din sfera ano-genitală, precum şi datorită dificultăţilor de păstrare a igienei locale. Uneori cateterizarea arterei femurale poate duce la ischemie periferică, cu tulburările consecutive în teritoriul său.
În afara stadiilor avansate ale intoxicaţiilor exogene, în cazul retenţiilor hidrice mari rinichiul artificial (edem cerebral, edem pulmonar, poliserozite) ori în cazul altor situaţii ce pun în pericol viaţa copilului, hemodializa nu este atât de urgentă încât să nu se poată aştepta instalarea unui şunt.
 Accesul la vase se poate realiza printr-un şunt de teflon silastic pus la membrul inferior sau membrul superior.
Şuntul extern este indicat în cazul insuficienţei renale acute sau al decompensării unei insuficienţe renale cronice. La copiii sub 20- 30 kg greutate, şuntul extern se montează la nivelul regiunii proximale a extremităţilor, deoarece lumenul vascular este redus. Se vor aborda artera humerală ori cea femurală şi o
venă invecinată, corespunzătoare.

Chirurgi cu experienţă şi având la dispoziţie materiale corespunzătoare au reuşit cateteizarea vaselor
distale ale membrelor (artera radială ori tibială posterioară şi o venă corespunzătoare) chiar la copii sub 10 kg greutate, obţinând un debit sanguin de 180 ml/minut (Scribner, Quinton).
În pediatrie, pentru tratamentul prin dializă intermitentă de durată, pot fi abordate
următoarele vase:
- artera radială şi vena radială superficială (bucla de silastic care rămâne sub piele trebuie să fie la 5 cm de articulaţie, pentru a
nu deranja mişcările mâinii);
- artera tibială posterioară şi vena safenă intemă;
- artera humerală şi o venă superficială
învecinată (bazilică sau cefalic[);
- artera femurală superficială şi vena safenă internă;
- artera femurală profundă şi vena safenă intemă;
- artera femurală superficială şi vena femurală (şunt Thomas).

Dintre şunturile existente, şuntul de teflon silastic cu buclă de 1800 este preferat, deoarece, prin ancorarea sa subcutanată corectă, nu riscă să alunece şi să iasă în intervalul dintre dialize. Manipularea piesei extracutanate
prin vasele de sânge,ieşind  din vas, irită intima, incovenient mult redus la piese cu buclă

Sursa informaţii:
"Rinichiul artificial şi alte metode de epurare extrarenală" de prof Nicolae Ursea
Google.ro

paginamedicală.ro-foto

Cum și-a făcut moș Ion buget de pensionar

$
0
0


Bună să vă fie inima, dragii lui moş Ion. Am venit iarăşi pe aici, nu ca să ma vait de vârsta ce o am, ba ca să vă spun o nouă poveste. Poveste, poveste.....dar foarte adevarată.
Şi iată cum stătu treburile. De cum am îmbatrânit, au spus cei la care am lucrat cam 40 de ani, că ar cam trebui "să mă las la vatră".  Și îmi spuneam eu în mintea mea.....la vatră.....pai ce, eu am fost în armată? Dar până la urmă au cătat a mă lămuri. Că cică sunt cam bătrân şi ar trebui să mă pensionez. Auzi poveste....bătrân? Eu care mă mişc ca o.....furtună......sau poate nu? Eu care muncesc ca un vlăjgan......sau poate nu? Toţi zic că m-am ramolit. Să fie şi cum vor ei. Aşa că m-au pensionat. Greu tare greu. Am semnat câteva hârtii, că cică o să primesc ceva pensie. Adică stau acasă şi îmi dă şi bani? Adevărată minune.
Când a venit poştaşul Tică cu prima pensie, ma prins groaza. Cu banii aceeia îmi achitam facturi şi taxe iar pentru alimente......nu rămânea mai nimic. Dar iată că aici o să vă spun secretul meu.....de om bătrân.
Cu ani în urmă, un nepot.....cu studii, ma învăţat ce să fac, ca să pot avea o
siguranţă financiară 

astfel încât să nu mai  duc grija zilei de mâine. Şi să vă spun.....cum am făcut. Când lucram, la fabrică, în fiecare lună am pus cam 300 de lei deoparte, nu la saltea, ci într-un cont bancar. O să ziceţi că nu am avut ce face. Ba eu spun că am avut numai de câştigat. Valoarea banilor care i-am pus în bancă atunci, au aceeaşi valoare şi acum. Chiar dacă inflaţia a crescut. Aşa e că vreţi să ştiţi cum? Păi, dragii moşului, daca vreţi să ştiţi toate ce am făcut eu, citiţi
aici 

Şi cum .....îmi era vorba, banii au aceeaşi valoare datorită capitalizării dobânzii. Adică dobânda care se acordă pentru suma depusă, dobânda la termen, se cumulează, astfel inflaţia nu devalorizează suma depusă.
De aş fi putut să depun de pe la vârsta de 35 de ani, aveam un venit suplimentar până pe la 80 de ani. Dar mă mulţumesc şi cu atât. Iată că pe lânga pensiuca ce îmi aduce poştaşul, mai am, acum la bătrâneţe, o sumă dublă, din ce am economisit timp de 15 ani.
Cu toţi banii pe care îi am acum, pot să îmi fac toate plăcerile. Merg la tratament în staţiune, să mai oblojesc oasele, plătesc facturile la timp.....îmi trăiesc bătrâneţele liniştit.
E bine să ştiţi, că şi eu am aflat de la nişte experţi, că dacă de tânăr economiseşti, o bătrâneţe frumoasă poţi să vieţuieşti. O să îmi reproşaţi că este greu de economisit, dar când te gândeşti că vrei să te casătoreşti, că o să nască soţia, că trecând anii, copiii cresc şi au nevoie de studii, toate acestea le poţi realiza cu un buget de economii, obţinând astfel o deplină siguranţă financiară.
Sper că nu v-am plictisit cu poveştile mele, adevărate, şi de ce nu, dragii mei, să faceţi și voi precum am făcut  eu, dar de la o vârstă mai tânără, căci se spune că sfaturile bătrânilor, sunt bine de luat în seamă.

Moș Ion și salteaua lui cea nouă

$
0
0

Eu când este să dorm.....dorm, precum un bebeluş.
Uite că iarăşi am venit, eu moş Ion, şi o să vă mai povestesc câte ceva. Aşa se obişnuieşte în zilele de astăzi, când ai o întâmplare sau altceva, scrii să stie toată lumea. Uite că am şi eu o întâmplare care vreau să v-o povestesc voua, dragii moşului. Iar dacă vreţi să ascultaţi de sfatul unui om batrân, că o să vă prindă bine.

Şi să vedeţi cum se întâmpla. Într-o zi, mai după amiază, începuse să mă cam adie un somn. Dar ce somn....., de îţi venea să te culci unde apuci. M-am străduit eu, om bătrân, să ies prin grădină, să fac câte ceva, dar să plece Moş Ene, nici vorbă. Până la urmă lua-i o hotărâre. Merg să dorm câteva minunte......sau ore? Zis şi făcut. Plec din grădină, dau câteva boabe la orătăniile din ogradă, şi dau spre camera unde mă aştepta bătrânul meu pat. Da, bătrânul meu pat. Este moştenire de la bunicul meu. Atâta mi-a lăsat săracul, şi mi-a zis să am grija de el. Că e foarte bun la dureri de "şale". Cum vă spuneam, cred că are cam 90 de ani. Dacă avea păr cred că era tot încărunţit. Aici, pe acest pat îmi odihnesc şi eu oasele. Întru în cameră, dau din haine jos.....dar nu toate, doamne păzeşte, şi zdup mă arunc în pat. Adevărat vă spun.......trosc, poc, tronc.....s-a rupt patul. M-am trezit, ditamai moşneagul,  sub pat. parcă eram la conu beciul, acolo unde îmi beau eu "ceaiul" direct din butoi, că aşa e bun, după fiecare masă. Ce sperietură am tras....."soră cu moartea". Mă ridic cu chiu cu vai, caut să îmi îndrept spinarea, caut pe la mâini, pe la picioare, să văd să nu am ceva rupt, şi ies afară. Se cam terminase şi somnul.....dar şi patul.  Asta este, pierduse-m şi moştenirea. Acum ce era să fac? Nu aveam....culcuş.  Dau repede şi îl caut pe băiatul meu. Noroc că locuieşte în capătul celălalt al străzii. Ajung repede la el, îi spun păţania, dacă o mai pot numi aşa.
Mă studiază el din cap până-n picioare, şi începu a râde.
-Dacă ţi-am spus să renunţi la el! Ce credeai că o să te mai ţină încă o sută de ani? Lasă nu te mai supăra acum, cunosc un
magazin

de unde îţi pot comanda un pat nou mai confortabil, pe care o să poţi dormi mai ceva decât un prunc. Şi comod, şi rezistent, o să îl lăşi moştenire şi la strănepoţi.
- Bine măi,spun eu, fă cum ştii tu că este mai bine. Vreau un pat care să nu mă mai trimită la podea, să mă ţină mult şi bine.
Îl văd că pune mâna pe telefon şi sună....

Vorbeşte el acolo, cu un om bineânţeles. Aud ceva de un magazin Rame de pat.ro, marca Somproduct. Stau eu şi mă minunez de câte povesteşte el acolo.
Să vezi şi să nu crezi, în afară de un
pat tapiţat 

da, aţi auzit bine, tapiţat, de acela de care nu am avut eu niciodată. Pe timpul meu nu era aşa ceva. Stăteam şi mă gândeam.....oare cum o să fie? O să pot eu dormi bine în el? Gânduri, gânduri şi iar gânduri. Fiul ăsta al meu se gândeşte tare mult la mine...... Mi-a cumpărat şi o
saltea cu spumă 

Că cică este bio şi nu faci alergie de la ea. Aşa sunt oamenii la o vârstă mai înaintată, mai fac şi alergii.
Şi să vă mai spun.....că a doua zi, după ce am vorbit cu băiatul, a venit o maşină la poartă. Aoleu.....păcatele mele. Ce s-o fi întâmplat? Ies iute să văd ce este. Coboară un domn care zice că este curierul şi că mi-a adus comanda. Nu prea înţelegeam eu ce comandă, dar când a deschis uşile camionului mi-am adus aminte, era patul şi salteaua de la Somproduct. Ce vă spun eu....mai uită omul când este bătrân. Chem repede un vecin, şi descărcăm totul. Frumoase, tare frumoase. Păcat că nu veniţi să vedeţi cum sunt. Dar acum e "beleaua" mai mare, cu cee le plătesc?  Cum îmi puse-m întrebarea aşa şi scăpase-m de ea. Erau plătite de copilul meu. îmi facuse un dar, înainte de "ducă". Şi să vezi că îmi zisese curierul, că dacă o să mai vreau să cumpăr şi nu o să am bani de ajuns, pot să le plătesc şi în rate. Bună treabă lucrul acesta. Multe mi-am mai cumpărat în felul acesta. Iei ce îţi trebuie şi plateşti câte un pic.....
Să vezi, după ce le-am dat jos, le repezim iute în casă. Le aşez în locul bătrânului pat, pe care îl scosese-m deja afară. Dar surpriză mare......aveam şi două
perne

cu pene de gâscă, de te scufunzi în ele de zici că dormi cu capul pe un nor de puf. Aşa mă mai minunam de cele lucruri......Ce-o fi zis băiatul ăsta al meu, că dacă tot face o treabă, să o ducă până la capăt.
Şi îmi zic eu în mintea mea, ca la noi la Dărmăneasca......că tare mai sunt pricepuţi cei de la Ramedepat.ro. Să cumperi în rate, să ţi le trimită acasă în 24 de ore, ba chiar să îţi dea 10 zile în care să poţi proba cele cumpărate, nemaiîntâlnit lucrul acesta.
Nu aştept prea mult şi îi fac proba. Mă aşez pe salteaua noua, cu capul în perna plină cu puf de gâscă, şi dă-i somn.  Dar ce somn.....ce somn uşor, ce să mai.....Dormi şi tot ai mai dormi. Visele nu mai reuşeau să încapă în capul meu, aşa  som adânc aveam. Da da da, visase-m că aveam vreo 20 de ani şi mă căsătorisem, iar când "am făcut ochi" strângeam tare perna în braţe, cine ştie ce mai credeam că este......Soţia? Cine mai ştie.....
Cred că am dormit ceva timp, nu ştiu, vreo 12 ore? Sau chiar mai mult.....Nu asta contează. M-am trezit fără dureri de spate, asta contează foarte mult. Eram ca un tânăr plin de putere şi gata de a putea parcurge 100 km fără oprire. Avusese-m un somn precum nu am mai avut vreodată.

Vă sfătuiesc şi pe voi, dragii mei, precum am spus la începutul poveştii, să faceţi precum vă zice bătrânul moş Ion.  Îţi cumperi un pat nou, o saltea nouă, ba chiar şi vre-o pernă, şi simţi, după un somn odihnitor şi sănătos, că întinereşti, că îţi recapeţi puterile, te împrieteneşti cu sănătatea.
Viewing all 105 articles
Browse latest View live