Quantcast
Channel: DIALIZA RENALA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Anemia la pacienții cu IRC

$
0
0

Astăzi, dragii mei cititori, o să vorbim despre anemie. Nu stiu cât de familial vă este acest cuvânt, dar în următoarele rânduri o să încerc a vă face cunoscut ce însemnătate are în viaţa unui pacient dializat.

Ce este anemia?
 Anemia este o condiţie fizică în care celulele roşii din sânge (RBC), numărul şi / sau concentraţia de hemoglobină (Hb), sunt situate sub valoarea normală.
 Practic, sarcina principală al RBC-ului este de a oferi oxigen ţesuturilor organismului, în timp ce hemoglobina acţionează ca şi complex de proteine ​care transportă oxigen în interiorul hematiilor.
Sunt necesare multe elemente nutritive pentru o productie optimă de celule roşii. Cele mai importante sunt fierul, vitamina B 12 si acid folic.

 Fierul este absorbit din alimente şi transportat ulterior în sânge la măduva osoasă, unde este combinat cu componente specifice, pentru a sintetiza molecula de hemoglobină
Cu toate acestea, vitamina B12 şi acid folic(acesta este necesar pentru a creea celule roşii, structura proteinei care conţine fier în Hb) sunt destul de esenţiale pentru formarea şi maturarea RBC. În general, aceşti factori asigură că o hematopoieză adecvată (producţia de celule roşii) să aibă loc în măduva osoasă, rezultând un aport constant de celule roşii sănătoase.

 Pe lângă nevoia de cantităţi mici de vitamina C, riboflavina şi cupru, sinteza corespunzătoare a RBC, necesită un hormon numit eritropoietină renală(de asemenea, cunoscut sub numele de EPO), care este un stimulator important pentru producția de RBC.

Care ar putea fi simtomele?
Simtomele anemiei pot fi diferite de la caz la caz.Este asociată cu morbiditate cardiovasculară, precum şi o calitate scăzută a vieţii. Simptomele anemiei variază în funcţie de tipul de anemie şi cauza care a provocat această afecţiune.  Acestea sunt simtomele comune acestei afecţiuni:
-oboseală şi lipsa de energie
- scăderea capacităţii de concentrare
- ameţeli
- dureri de cap
- paloare(pielea îşi schimbă culoarea)
- respiraţie scurtă
- crampe musculare
- cresc batăile inimii peste limita normală(tahicardie)


De obicei, anemia, este depistată prin analizele de laborator, înainte ca simtomele să îşi facă prezenţa. Valorile normale pentru un pacient adult sunt situate între 11.0 si 13.0 la barbaţi şi în intervalul 10.0 si 12.0 la sexul feminin.

Ca şi tratament pentru această afecţiune ar fi următoarele metode:
transfuzia de sânge
Această metodă este benefică dar s-a dovedit în timp a fi şi puţin dăunătoare. Transfuziile au dus la o supra încărcare cu fier, iar aceasta supradozare nefiind tratată poate duce la afectarea ficatului şi al aparatului cardiovascular.
Aşadar, s-au descoperit factori de stimulare ai eritropoiezei (ESA). Acestea sunt derivate ale EPO naturale fabricate prin tehnologia ADN-ului recombinant şi  stimuleaza productia de celule eritroide din măduva osoasă.


Dar totuşi, o supradozare cu eritopoitină la pacienţii cu insuficienţă renală cronică poate degenera într-un risc mai mare de deces, se formează cheaguri de sânge(trombi), se poate face un atac cerebral, un accident vascular sau insuficienţă cardiacă. Acest tratament trebuie făcut sub supravegherea strictă a medicului specialist

Şi unele alimente pot ajuta într-o oarecare măsură la producerea de celule roşii, cum ar fi carnea roşie (  în special carne  slabă de vită), ficatul de pasăre şi vită şi galbenuşul de ou.
Nu uitaţi că sunt interzise abuzurile de orice fel.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48