Mulţi dintre pacienţii care fac dializă se confruntă cu această afecţiune, cu hipertensiune sau cu hipotensiune. Dar ce este hipertensiunea?
Tensiunea arterială, este presiunea sângelui care acţionează asupra pereţilor arterelor.
Atunci când o persoană experimentează această tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială), inima este nevoită să lucreze mai greu decât în mod normal, făcând să crească mai mare în volum, punând presiune asupra arterelor şi inimii în sine, acest lucru putând duce şi la leziuni renale.
O citire a tensiunii arteriale este formată din două clase:
1.Sistolică- Este primul număr într-o citire a tensiunii arteriale. O măsurare normală a tensiunii arteriale sistolică este mai mică de 130 mm Hg, şi măsoară presiunea sângelui asupra pereţilor arteriali, atunci când inima pompează sânge prin corp.
2. Diastolică - este a doua citire a tensiunii arteriale. Se consideră normală când este mai mică de 80 mmHg. Aceasta măsoară presiunea sângelui asupra peretelui arterial, când inima se relaxează.
Tensiunea arteriala este mai puţin frecventă la pacienţii dializaţi, care fac dializă acasă, în fiecare zi, cum ar fi hemodializa nocturnă. Mulţi dintre aceşti pacienţi, care fac dializă acasă şi care primesc dializa mai frecvent, au tensiunea arterială normală şi nu necesită să se administreze medicamente antihipertensive.
Hipertensiunea mai poate fi, de asemenea, controlată şi prin schimbarea stilului de viaţă Schimbarea stilului de viata înseamnă să:
- scăderea în greutate(dacă sunteţi supraponderali)
- reducerea consumului de alcool(până la excluderea în totalitate)
- renunţarea la fumat
- schimbarea dietei zilnice
Orice modificare a dietei trebuie discutată cu medicul care vă are în evidenţă!
Sursa foto-ziaruldeiasi.ro,doctorulzilei.ro